Книгу про відомого зборівчанина читають школярі у Європі

Обкладинка (Copy)

The Secret of the Village Fool  ( «Таємниця сільського дурня») –  історія про праведника світу Антона Сухінського, що у часи Другої світової війни у Зборові рятував євреїв від смерті у місцевому гетто. Про цікавий факт та існування такої книги «Терену» повідомили з родини Фоксів. Вони раніше жили у Зборові та були у славнозвісній схованці Сухінського.

Сюжет книги, написаної Ребеккою Алджон, розповідає про Муніо та його молодшого брата Мілека , що живуть у маленькому місті Зборові у  Польщі, де життя йде своїм тихим ритмом і їх нічого не хвилює. Одним з їхніх сусідів є бідняк на ім'я Антон, який настільки ніжний за натурою, що не буде їсти м'яса та не буде шкодити навіть мухам. У той час, як решта міста сперечаються з Антоном та не розуміють його, мама хлопчиків добра до нього. Часто посилає своїх синів з супом та одягом для ніби-то дурника, якого ніхто не поважає.

Малюнок з книжки (Copy)
Малюнок з книжки (Copy)

Коли війна приходить до Зборова, все змінюється. Німецькі солдати йдуть в містечко і починають збирати єврейських хлопчиків, таких як Мілек та Муніо. Антон турбується про них і їхніх батьків, тому вирішує заховати сім'ю у власному будинку, ризикуючи своїм життям.

У передмові авторка зазначає, що сюжет книги – ще один доказ того, що  хоробрість може з’явитися і в найніжніших і тихих людей, коли хтось потребує допомоги.

Книга є у шкільній програмі у Польщі, а на просторах мережі можна знайти і дитячі відгуки про твір.

Малюнок з книжки 2
Малюнок з книжки 2

Нагадаємо, зборівчанин Антось Сухінський – легендарна особистість міста. Його досі згадують старожили , яким поталанило застати Антося у живих. Не побоявшись за власне життя, пан Сухінський заховав на власному подвір’ї не одну єврейську родину. Вночі господар носив їм їжу та випускав погуляти, подалі від людського ока. Вже опісля рятівнику вручили титул праведника світу та посадили дерево на його честь у саду Яд Вашем, що у Ізраїлі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео