Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: Заборону учню вийти під час уроку можуть визнати катуванням

Primary school child alone at school. Isolation concept

Тернопільські вчителі повинні бути обережні із забороною учням вийти під час уроку. Адже батьки можуть подати в суд, де такі дії визнають аморальною поведінкою та видом жорстокого поводження. Дитина може виходити в туалет навіть не піднімаючи руки, стверджує юрист громадського об’єднання «Батьки SOS» Роман Бондаренко у блозі.

За його словами, в цьому випадку використовується норма Конституції України про те, що «ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому поводженню, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню».

- Дитячий сором, біль, фізіологічні і моральні травми. Заради чого? Щоб привчити до дисципліни, чи, може, щоб насолодитися владою над меншими і слабшими. Як же людяність, доброта, любов. Цього мають навчати в школі чи, може, ненависті до вчителів? Не кажіть потім: «Ви не поважаєте вчителів. Ви погано виховуєте дітей», – пише юрист.

Такий досвід покарання вчителів уже підтверджений на судовій практиці. Так, у Рогатині Івано-Франківської області вчитель у 2013 році не відпустив ученицю в туалет. За скаргою батьків до суду вчителя звільнили. Апеляційний суд, до якого звернувся вчитель за скасуванням вироку, не задовольнив його позов і визнав рішення суду першої інстанції справедливим.

Фото Depositphotos

Вибір читачів за тиждень

Відео