Хто замовив напад на Ігоря Турського: подробиці слідства та нові обставини

Вчора, 12 листопада, відбулася прес-конференція на тему: «Хто замовив напад на Ігоря Турського». Сам потерпілий та його колеги розповіли про нові подробиці розслідування та про надто багато «збігів», «випадковостей» та «помилок слідства» у цій справі.

Ще 22 лютого 2018 року в центрі міста здійснили напад на Ігоря Турського. Нападник наніс потерпілому рану в стегно глибиною майже в одинадцять сантиметрів та зник з місця події. Спочатку, на думку ініціаторів прес-конференції, слідство велося професійно, однак потім справу почали затягувати, а згодом спробу вбивства тернопільський суддя оцінив у 60 тисяч гривень, випустивши на час слідства під таку заставу підозрюваного.

«По-перше, слідство «призупинене» не дивлячись на те, що не допитані ні підозрювані, ні співучасники. По-друге, слідство «чомусь» не здійснило процесуальних дій по заочному арешту під час того, як підозрюваний переховувався. По-третє, на суд по резонансній справі від прокуратури йде прокурор, який погано орієнтується у справі. У суді він лише зачитує письмове клопотання, ніяк не реагуючи на дивні пояснення адвоката підозрюваного. По-четверте, підозрюваний мовчить. Він не дає жодних показів. Він навіть перепитував свого адвоката, як йому відповісти на питання: чи розуміє він українську мову. По-п’яте, звідки в підозрюваного з Кривого Рогу з’явився тернопільський адвокат, який також захищає вбивць Ващенка? Збіг?»,-  розповідає Іван Сорокаліт.

За словами самого Ігоря Турського, замовником нападу на нього він підозрює колишніх високопосадовців Тернопільської міської ради.

«Пройшло майже 10 місяців від дня, коли був скоєний замах, і ці підозри поступово підтверджуються. Дивним чином в підозрюваного з’являється захисник з Тернополя. При чому це той самий адвокат, який захищає нападників у справі вбивства активіста з Кременця Віталія Ващенка. Чоловік, який здійснив удар ножем в березні, на допиті сказав, що робив це за 10 тис грн. Адвокат, якого найняв нападник, коштує в рази більше. В мене запитання - ще кілька ножів і він зможе розрахуватися з адвокатом? Я не можу розголошувати всі таємниці слідства, але скажу, що справа рухається. І, думаю, незабаром прозвучать досить цікаві прізвища, дотичні до цієї справи», - додає Ігор Турський.

Ігор Турський звернувся до прокурора області В’ячеслава Печера та наполіг на максимальній дії з боку прокуратури. Він звертається з проханням, аби прокурори подали апеляцію на прийняте рішення суддею по призначенні застави, якщо це ще буде не пізно, і підозрюваний, заплативши суму застави, не вийде на свободу.

«Я вважаю, що напади на громадських активістів неприпустимі ані в нашому місті, ані в  Україні. Ще більше не припустимо саме те, що і замовники, і виконавці залишаються непокараними. Я не хочу до цієї справи прив’язувати Ігоря Турського, я хотів би, щоб такі злочини на майбутнє більше не повторювалися. Ми не боїмося і будемо продовжувати ту роботу, яку ми робимо, і ніякі залякування і договорняки нас не зупинять», - додає Ігор Турський.

До слова, справа про напад на Ігоря Турського розглядатиметься у Парламенті на тимчасовій слідчій комісії, про це раніше писав «Терен».

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео