На Тернопільщині поклонилися святині і вшанували пам'ять блаженного отця

S5-f1

На парафії Святого Воскресіння Христового села Івачів Горішній Тернопільського району відбулося урочисте святкування 250-річчя старої (дерев’яної) церкви, на місці якої 141 рік тому збудували нову муровану святиню. Окрім того, парафіяни відзначили 115-ту річницю з Дня народження вихідця з цього села блаженного священномученика Зенона Ковалика.

Урочини розпочалися Святою Літургією, яку очолив парох церкви Покрови Пресвятої Богородиці міста Тернополя о. Олег Харишин.

Після Божественної Літургії відбулося освячення води та освячення відреставрованого Ярославом  Матковським пам’ятника з розіп’ятим на хресті Спасителем.

У врочистому святкуванні була ще одна духовна «родзинка» – освячення музею блаженного Зенона Ковалика. Матеріали та музейні експонати для нього підготувала молодь села, яку організувала аніматор парафіяльної Марійської дружини Марія Когут. Крім ікони блаженного та інших новомучеників цієї Церкви, тут зберігаються оригінали місійних проповідей отця Зенона, написаних його рукою, а також світлини, на яких він зображений у колі братів-редемптористів, праведного митрополита Андрея Шептицького. До речі, оригінали проповідей парафії подарував відомий місіонер і реколектант отець-митрат Михаїл Шевчишин, який також брав участь у святкуванні.

Під час урочистої Святої Літургії та Чину освячень співав хор церкви Святого Апостола Петра «Глорія» з Тернополя під орудою регента Оксани Цимбалюк.

Мешканці села щиро дякували талановитим хористам за ангельський спів, настоятелю церкви Святого Апостола Петра о. Іванові-Канти Пєхоті  –  за благословення на цю поїздку та учасникові хору і співвласнику ПП «Тернопільнасіння»  Юрію Климуку – за сприяння цих відвідин.

Любов ТИМЧУК

Фото Миколи ВАСИЛЕЧКА

Вибір читачів за тиждень

Відео