Орест Сарматський

Професія тракториста у трійці найдефіцитніших в Україні — міністр освіти (Агро-новини)

1502 (Copy)

Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич виділила трійку дефіцитних професій, серед яких зазначила тракториста.

Про це повідомляє Traktorist.ua.

За словами міністра, міністерство освіти буде звертати особливу увагу на цей перелік при створенні навчально-практичних центрів для підготовки фахівців.

– На базі професійно-технічних ліцеїв ми створюємо навчально-практичні центри, де ставимо сучасне обладнання за найбільш дефіцитними професіями, – зазначила Лілія Гриневич.

Наразі міністерство освіти почало співпрацювати с роботодавцями, які висловлюють свої рекомендації щодо організації системи навчання майбутніх трактористів.

– Сьогодні, коли ми спілкуємося з роботодавцями для того, щоб їх втягнути у співпрацю у професійній освіті, вони всі розповідають нам про те, що для них надважливо, щоб вони не мусили створювати паралельну систему навчання. Ми їх навчаємо за державні кошти у профтехосвіті, вони приходять на виробництво і роботодавець мусить їх навчати другий раз. Це є марнування коштів і зараз важливо об'єднати ці ресурси, – підкреслила Лілія Гриневич.

Виробництво молока зросло на 4,5%

1501 (Copy)
1501 (Copy)

Попри скорочення поголів’я корів, виробництво молока за останні 5 років зросло на 4,5%. Про це повідомляє Асоціація виробників молока (АВМ).

Попри стабільне скорочення поголів’я, кількість молока збільшується. Така статистика обумовлена покращенням технологій виробництва та підвищенням продуктивності промислових корів. За п’ять років середня продуктивність сільськогосподарських корів зросла на 20% та склала 6 025 кг/голову на рік, зазначила аналітик АВМ Яна Музиченко.

Основний прорив відбувся саме у якості промислового молока. Якщо в 2013 р. частка молока екстра ґатунку була 9,8%, то в 2017 р. на переробку надійшло вже 16,4%.

– У 2018 р. частка молока екстра ґатунку, що надходить на переробку продовжує зростати. На початку року вона становила 15,5% і ближче до кінця зросла до 21%, – зазначила віце-президент АВМ Ганна Лавренюк.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео