Тамара Коблик

16 листопада в історії Тернопільщини

16

Цього дня народилися:

Боєчко Петро (1935, с. Германівка Борщівського району – 12.10.2010) – живописець. Роботи – в галузі станкового (жанри пейзажу та натюрморту) і монументального живопису («Бурштинська ДРЕС», 1971; «Світло в Карпатах», 1982). Автор монументальних робіт «Квітка з полонини» (1967, готель «Прикарпаття» у м. Калуш Івано-Фр. обл.), «Дума про крила» (1968, мозаїка, каса аеропорту на вул. Січових стрільців в Івано-Франківську), мозаїчне панно «Пісня лісу» в Будинку культури с. Вигода Івано-Франківської обл., кімнаті матері й дитини залізнич. вокзалу Івано-Франківська та в басейні дитсадка «Квітка Карпат» у м. Надвірна Івано-Франківської обл. (1984), циклу з 16-ти композицій з історії Київської Русі для філіалу обласного краєзнавчого музею у с. Крилос Галицького району Івано-Франківської обл.

boyechko
boyechko

Едуард Кофлер (Edward Kofler, 1911 Бережани – 22.04.2007, Цюріх, Швейцарія) – відомий польський і швейцарський математик, що вніс помітний вклад у теорію ігор (англ. Game theory) і нечітку логіку (англ. Fuzzy logics), автор теорії лінійної часткової інформації.

edward_kofler_-1940
edward_kofler_-1940

Едмунд Крон (1901, смт.Підволочиськ – 18.10.1976 , Варшава) – польський актор, режисер, театральний діяч.

kron
kron

Януш Моргенштерн (польск. Janusz Morgenstern, 1922, смт Микулинці Теребовлянського району – 6.09.2011, Варшава, Польща) — польський режисер, сценарист, продюсер, актор.

janusz_morgenstern
janusz_morgenstern

Паращук Михайло (1878, с. Варваринці, нині Тернопільська область — 24.12.1963, с. Баня, Пловдивська область, Болгарія або Софія, Болгарія) — український і болгарський архітектор, скульптор і громадський діяч.

parashhuk-m-i
parashhuk-m-i

Пінь Михайло (1960, с. Озерна, Зборівського району) - депутат Тернопільської обласної ради.

pin-m-m
pin-m-m

Цей день в історії Тернопілля:

Станом на 16 листопада 1941 року - із м.Чорткова виїхало до Німеччини 700 робітників.

1943 року  -  нацисти спалили 118 дворів с.Осники Лановецького району. Загинуло 187 жителів.

1952 року – у м.Львів померла українська оперна співачка, педагог, уродженка с.Білявинці Бучацького району Соломія Крушельницька. За життя визнана найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй». Успіхи Крушельницької на оперних сценах світу були успіхами і визнанням української музики й мистецтва.

16 – 18 листопада 1950 року  -  Пленум ЦК КП(б)У прийняв постанову «Про завершення сільськогосподарських робіт 1950 року і заходи по підготовці до вирощування високих врожаїв всіх сільськогосподарських культур і розвитку громадського тваринництва в 1951 році». Відмічено, що у Тернопільській області незадовільно проведено зяблеву оранку.

2004 року – у США помер літературознавець, публіцист, редактор, уродженець м.Збараж Володимир-Тарас Жила. Член Наукового товариства ім. Шевченка, Української вільної академії наук, Українського історичного товариства, Української Академії мистецтв і науки, Американського товариства порівняльної літератури, Американського назвознавчого товариства та інших наукових організацій. Віце-президент (1966—1968), президент (1968—1970) Американської асоціації вчителів слов’ян і східноєвропейських мов. Редактор, співредактор і видавець університетських записок із порівняльного літературознавства, збірника «Збаражчина» (співавтор) та інших книг. З 1986 р. - член уряду УНР в екзилі, у якому очолив міністерство культури і науки, згодом - міністр зовнішніх справ.

2014 року - біля с. Нікішине Шахтарського району Донецької області від множинних осколкових поранень, несумісних із життям загинув військовослужбовець 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачеве) Сергій Долгіх, уродженець с. Заруддя Збаразького району.

Своє свято сьогодні, 16 листопада, відзначають доблесні українські морські піхотинці.

Морська піхота відіграє важливу роль у забезпеченні обороноздатності нашої держави. З огляду на це, а також з метою відродження та розвитку національних військових традицій 31 березня 2014 року Указом в.о. Президента України № 352/2014 встановлене свято «День морської піхоти». Відтоді його відзначають щорічно 16 листопада.

Морська піхота складається з однієї бригади у складі військ берегової оборони Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Це передовий загін сил висадки, призначений для дій у складі тактичних і оперативно-тактичних десантів. Обороняє пункти базування ВМС, острови, ділянки узбережжя, порти, аеродроми та інші важливі об'єкти по всій країні. Дислокується у Миколаєві.

den_morskoyi_pihoty
den_morskoyi_pihoty

День працівників радіо, телебачення та зв'язку України з'явився після підписання президентського указу від 11 листопада 1994 року про заснування даного свята. Професійний день працівників мас-медіа відзначають 16 листопада.

Сьогодні Україна є країною з чудово розвиненою мережею засобів масової інформації, які займаються висвітленням найактуальніших питань, що стосуються життя України та міжнародного співтовариства. В даній сфері на сьогоднішній день працює близько 250 тисяч чоловік. Завдяки цим людям стираються будь-які відстані, доставляється інформація до найвіддаленіших куточків країни. Зазвичай саме восени починається новий телевізійний сезон, а також будуються плани на подальшу роботу в інших засобах масової інформації. Можливо, цей факт зіграв свою роль при виборі дати для святкування Дня працівників ЗМІ України. Крім того, зараз цей день відзначають фахівці зв'язку, що забезпечують роботу телефонних мереж і, таких важливих на сьогоднішній день, мереж Інтернет-зв'язку.

602_topnet_card_2011_radio
602_topnet_card_2011_radio

16 листопада відзначається дуже незвичайне, але дуже важливе для людства свято — Міжнародний день толерантності. Це відбувається у зв'язку з тим, що 16 листопада 1995 року організація ЮНЕСКО затвердила офіційний текст «Декларації принципів толерантності», тому члени ООН вирішили заснувати таке свято. До нього приурочуються всілякі заходи, які проводяться зазвичай у навчальних закладах та громадських організаціях.

На жаль, останнє десятиліття принесло людству багато зла, агресії та випадків нетерпимості по відношенню до представників інших релігій, інших рас, інших держав. Цей день нагадує всім нам про те, що насильство, тероризм, етнічне та релігійне переслідування — це ті явища, яким не повинно бути місця в 21 столітті. Широкомасштабний геноцид повинен змусити кожну людину замислитись над своїми особистими вчинками, оскільки толерантність потрібно проявляти не тільки на рівні держав та націй, а й на рівні спілкування між близькими людьми. Толерантність можна назвати цінним даром, даним згори. Отримав її кожен, але не кожен здатен бути настільки сильним, щоб скористатися нею.

holding-hands-empathy-tolerance
holding-hands-empathy-tolerance

Цікаве свято, про яке неодмінно здогадуються, а може навіть знають професійні кравці і їх уважні клієнти - «Всесвітній День ґудзиків», відзначається щорічно 16-го листопада. Воно було засновано американською організацією National Button Society, започаткованою в 1938-му році, ще в XX столітті.

День ґудзиків

Іменини сьогодні святкують Йосипи, Юрії, Світлани і Агапії.

Вибір читачів за тиждень

Відео