Зборівська громада святкує перший день народження: яким був цей рік і чим пишається керівництво (інтерв'ю)

Обкладинка Зборів (Copy)

Сьогодні, 16 листопада, рівно рік з початку офіційного існування Зборівської ОТГ. Як він пройшов, чим запам'ятався, що змінив та чим керівництво може похизуватись – читайте у спеціальному матеріалі «Терену».

– Чим Вам запам'ятався минулий рік?

Мабуть, тим, що депутати знайшли розуміння. Я гадав, що буде по-іншому, бо депутати із сіл та міста будуть мати різні проблеми, почнеться перетягування ковдри. Але кожен розуміє проблеми іншого. Розмовами доходимо спільного рішення, – голова Зборівської ОТГ Руслан Максимів.

Усім! Для мене це кардинально новий вид діяльності і роботи. Адже я педагог. Вчилась, багато спілкувалась, знайшла багато нових друзів серед колег з інших громад. Певною мірою я зросла як людина, – секретар Зборівської ОТГ Ярослава Білан-Римар.

Найперше це новою посадою. Нові враження, нове навчання, нові  знайомства і люди. Взагалі усе нове. А найголовніше, що ніби-то ж усі одне одного знали, але у новій роботі ми одне до одного звикали, – заступник голови ОТГ Ярослав Гаранджук.

Те, що ми трошки навели порядок у питанні землі у громаді. Тому що все було розбалансовано, незрозуміло, де чия територія неясно. Тепер у нас є чіткі цифри, карти, відомості про орендаря, щ обробляє територію. Це питання було болючим раніше, справді, – заступник голови ОТГ В'ячеслав Горба.

Фото 1 Зборів (Copy)
Фото 1 Зборів (Copy)

– Які зміни відбулись з утворенням громади на Вашу особисту думку?

Коли ми були лише міською радою, на нашому балансі не було шкіл, бібліотек, дитячих садочків. Ми не розуміли проблем цих закладів саме за рахунок цього. Адже ними піклувалась держава. Були випадки, які стали відомі: виділення коштів на бібліотеки, де не було жодного читача, до прикладу. Я розумію, що це втрата роботи, але вважаю, що не можна постійно фінансувати щось просто так.

Зараз маємо аналізувати і порівнювати. Навіть спірне закриття шкіл це можливість інші школи фінансувати і приводити у порядок. Це треба розуміти. Встановлення вікон, наприклад, за рахунок яких опалення в школах буде економнішим, а дітям зручніше і тепліше, – голова Зборівської ОТГ Руслан Максимів.

Я побачила владу по-іншому. Доки не була в цій роботі, думала, що все залежить від влади, але зараз чітко бачу, що велике значення має і громада. Я думаю, що зміни і наслідки після створення ОТГ є і позитивні, і негативні. Громада велика, тому успіхів колосальних ще назвати не можу. Та насправді все змінюється. Є задоволенні, є ні. Щось скорочуємо, бо фінансування тепер цього потребує. Трохи негативу від утворення громади є для міста, ми всі це розуміємо, бо коли раніше займались лише Зборовом, то тепер треба увагу приділяти усім селам в складі громади. Але для села це позитивно. Шукаємо компроміси, – секретар Зборівської ОТГ Ярослава Білан-Римар.

Якщо загалом, то основна зміна нова система. Будучи раніше депутатом міської ради, я пргадую, що всі сили і кошти ми скеровували на місто. У нас не було шкіл, садків, займались суто інфраструктурою. Зараз всі послуги це теж наша робота і відповідальність. Це і доходи такі як субвенції, але це і багато нових видатків. Перших півроку було важко, зараз ми менш-більш до кінця року  навчились працювати. Зборів трошки програє у тому, що є, фактично, найбільшим платником податків ОТГ, але кошти йдуть на всі населенні пункти, та ми не в мінусі це дуже обнадіює, – заступник голови ОТГ Ярослав Гаранджук.

Важко сазати, бо рік це лише початок. Але зміни є і люди це бачать, щось в міру можливостей таки робиться. Я у своїх робочих обов'язках багато маю поїздок селами громади: люди задоволенні, що помалу власними силами і придбаним грейдером латаємо їм дороги, які ніхто не чіпав роками. То було болючим питанням завжди. У кожному селі по порядку вирішуємо цей нюанс. Увагу треба приділити всім це моя позиція, але 38 сіл не мало, тож потрібно мати терпіння, – заступник голови ОТГ В'ячеслав Горба.

Фото 2 Зборів (Copy)
Фото 2 Зборів (Copy)

Фото 3 Зборів (Copy)
Фото 3 Зборів (Copy)

– Чим Ви пишаєтесь?

Дуже багато критики свого часу було стосовно ідеї придбання та власне самого придбання грейдера. Але на сьогоднішній день він не має перепочинку.  До нас якраз сьогодні звертались люди, що хочуть наймати нашого грейдера для робіт у зовсім інших селах. Попит на нього є, особливо через велику кількість дорожніх розгалужень. Так, він не зробить ідеальну дорогу, саме ця критика і лунала. Але він спланує її, вирівняє та покращить. Година роботи грейдера вартує 730 гривень, якщо зробити простий розрахунок на 8 годин, то скільки ми економимо, ніж якби наймали приватне підприємство, – голова Зборівської ОТГ Руслан Максимів.

Думаю, що поки немає великих здобутків, щоб ними аж пишатися. Рік пройшов позитивний фактор, що ми не брали позики. Хоча негативним є те, що ми поки не спроможні до кінця дати максимальну кількість доплати освітянській сфері, до прикладу, секретар Зборівської ОТГ Ярослава Білан-Римар.

Тим, що вдалося всі заплановані проекти від початку року до кінця року більш-менш завершити. Я цим займаюсь як координатор. Ми використали всі ресурси, які нам надійшли, це не може не радувати, – заступник голови ОТГ Ярослав Гаранджук. 

Моя основна робота не проста багато працюю із людьми по земельних питаннях. Інколи, навіть мені дістається, – сміється заступник голови ОТГ В'ячеслав Горба. Є дуже багато спірних питань, але всіх їх ми вирішуємо. Це мене і радує. Як би не сварились миримося, виникає повага, якщо людина визнає, що помилялась.

Фото 5 Зборів (Copy)
Фото 5 Зборів (Copy)

Фото 4 Зборів (Copy)
Фото 4 Зборів (Copy)

Зараз Зборів та села ОТГ вже звикли до децентралізації, якої, можливо, на початках і боялись. Працюють вже звичним темпом, кажуть: роботи багато, як і відповідальності. Але всі, навіть критики, вірять і працюють над тим, щоб Зборівська ОТГ стала успішною. А на запитання про те, чим же громада пишається, керівництво таки відповіло великим списком справ.

Фото з архіву Зборівської ОТГ

Вибір читачів за тиждень

Відео