Тамара Коблик

17 листопада в історії Тернопільщини

17

Цього дня народилися:

Кохановський Антон (1817, м. Тернопіль — 10.09.1906, Чернівці )— громадсько-політичний діяч Буковини, барон, 26 років перебував на посаді бургомістра і 42 роки був депутатом міської ради Чернівців.

anton_kochanowski_von_stawczan_1877
anton_kochanowski_von_stawczan_1877

Марусич Володимир (1978, с. Солоне Заліщицького району — 6.11.2014, під Лисичанськом Луганської області) — український військовик, сержант, оператор-навідник БМП 24-ї окремої механізованої бригади (Яворів). Загинув орієнтовно 6 листопада 2014 під Лисичанськом (Луганська область) під час обстрілу блокпоста російськими «градами». За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

marusych_volodymyr_vasylovych
marusych_volodymyr_vasylovych

Матковський Орест (1929, с.Терпилівка Підволочиського району) — український учений-мінералог. Доктор геолого-мінералогічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 1993 р.

matkovskyj_orest_illyarovych
matkovskyj_orest_illyarovych

Старух Ярослав-Михайло (псевдо: «Синій», «Стяг», «Ярлан», «Стояр») (1910, с. Золота Слобода, нині Козівський район— 20.09.1947, поблизу м. Любачів, нині Польща) — український політичний і військовий діяч, публіцист, державний секретар міністерства інформації й пропаганди Українського державного правління, член ОУН та крайовий провідник ОУН Закерзонського краю. Лицар Золотого Хреста Заслуги 1-го кл.

staruch_jaroslaw
staruch_jaroslaw

Лі Страсберг (при народженні Ізраїль Штрассберг, англ. Lee Strasberg; 1901, с.Буданів, Теребовлянський район — 17.02.1982, Нью-Йорк, США) — американський режисер, керівник акторської студії, актор і продюсер.

stratsberg
stratsberg

Фреяк Віталій (1973, м.Бучач) – голова Бучацької РДА.

freyak
freyak

Цей день в історії Тернопілля:

1939 року - Політбюро ЦК КП(б)У затвердив головою Тернопільського обласного суду А.І.Роздайбіда, прокурором Тернопільської області - О.Ф.Тишенка, завідувачем Тернопільського облторгвідділу М.М.Бураченка, головою оргбюро Тернопільської облспоживспілки: К.Д.Маслаченко.

1943 року - єврейські партизани здійснили атаку на Борщівську тюрму, звідки визволили 50 в’язнів, з них 20 були євреями.

1944 року – тодішній Коропецький район: в селі Задорів випивши, енкаведисти вчинили перестрілку і вбили мирного жителя Кришталя.

1969 року - рішенням виконкому Тернопільської обласної ради об'єктом природно-заповідного фонду оголошено: дуб «Довбуша» (зростає поблизу с.Мишків Заліщицького району), дуб «Король» (зростає поблизу с.Новосілка Підволочиського району), Вигодський дуб (зростає поблизу с.Вигода Борщівського району).

1988 року – в Тернополі помер поет, журналіст Роман Пінь. Член Національної спілки журналістів України. Працював у молодіжній газеті «Ровесник», завідував відділом культури міськвиконкому.

До 17 листопада 2010 року - Черкаську обласну раду очолював уродженець с.Токи Підволочиського району Володимир Гресь.

Кожен, хто був студентом, згадує ці роки з радісним трепетом. Відчайдушна юність, коли найбільша проблема — сесія що насувається, а найочікуваніша дата — День студента. Причому пригадується, як правило, не стільки саме навчання, скільки перший серйозний роман, веселі посиденьки з друзями, смішні випадки з життя…

Студентство — особлива каста. Студенти з різних країн чудово знайдуть спільну мову один з одним, незважаючи на мовні бар'єри. Студентські традиції — як серйозні, так і кумедні — дуже схожі і в Києві, і в Сорбонні, і в Оксфорді. Навіть своє «персональне» свято — Міжнародний день студента 17 листопада — студенти всього світу святкують саме в цей день.

Незважаючи на те, що студентська молодь відрізняється веселою, і навіть у якійсь мірі буйною вдачею, це свято має сумну передісторію. 28 жовтня 1939 празькі студенти вийшли на демонстрацію на честь річниці утворення своєї держави. Нагадаємо, що Чехословаччина на той час була окупована німцями, які поставилися до цього заходу без особливого пієтету. Проти демонстрантів виступили регулярні війська, в результаті зіткнень загинув студент-медик Ян Оплетал. Його похорони, які відбулися 15 листопада, дали поштовх до нових акцій протесту. 17 листопада були заарештовані і відправлені до концентраційного табору більше 1200 студентів. 9 осіб страчені без суду. А через два роки в Лондоні на зустрічі студентів з різних країн було вирішено вважати 17 листопада Міжнародним днем солідарності студентів . Зараз пафосні слова про міжнародну солідарність залишилися тільки в офіційних паперах, а в народі свято називають просто: День студента.

Майже у всіх країн є своє, національне студентське свято. Традиції святкування Дня студента схожі у всіх державах. По суті, вони зводяться до того, щоб відзначити свято якомога веселіше.

Проте студентські традиції стосуються не тільки свят, і з їх дотриманням іноді трапляються курйози. Наприклад, один студент в Оксфорді під час іспиту зажадав кухоль пива - мовляв, це давня традиція університету. Викладач задовольнив прохання - такий звичай дійсно був у XVIII столітті - однак відплатив знахабнілому молодикові його ж монетою. Він оштрафував його за те, що молодий чоловік порушив ще одну традицію: прийшов на іспит не при шпазі.

Є й безліч інших звичаїв: у Єльському університеті проводиться забіг в «костюмах Адама і Єви», а в Польщі в ніч перед врученням диплома одягаються в безглуздий одяг статуї фехтувальника, що стоїть перед Вроцлавським університетом. Всі традиції говорять про те, що студенти намагаються жити повним життям і відносяться до всього з неабияким гумором. А це, погодьтеся, не найгірші якості.

den_studenta
den_studenta

17 листопада у світі відзначається Міжнародний день недоношених дітей (World Prematurily Day)

У 2009 році за ініціативи Європейського фонду турботи про новонароджених пацієнтів (EFCNI) 17 листопада був призначений як Міжнародний день недоношеної дитини (Premature Awareness Day).

Вперше святкування Міжнародного дня недоношених дітей відбулося у 2009 році – у цей день у Відні на площі Святого Михайла професори університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих кульок – згідно числа недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року. У 2010 році цей день був широко відсвяткований вже у 12 європейських країнах.

nedonosheni
nedonosheni

Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень заснований Глобальною ініціативою по боротьбі проти хронічної обструктивної хвороби легень і проводиться у всьому світі щорічно 17 листопада. У цей День фахівці охорони здоров’я та групи пацієнтів проводять різні заходи, робляться глобальні кроки щодо підвищення обізнаності про ХОЗЛ і поліпшенню допомоги пацієнтам.

За оцінками ВООЗ, в даний час від цієї хвороби страждає вже більше 210 мільйонів чоловік, за прогнозами, до 2030 року ХОЗЛ стане третьою за значимістю причиною смерті в усьому світі.

Основними факторами ризику розвитку хронічної обструктивної хвороби легень є паління тютюну, забруднення повітря всередині приміщень і на вулиці, а також вплив пилу та хімічних речовин на робочих місцях.

legeni
legeni

Це було близько 470 року до н.е., коли Сократ народився в Афінах, Греція. За словами Ксенофонта, Сократ був набагато більше зацікавлений в інтелектуальному вихованні молодих умів Афін і не дбав про виховання своїх синів. Аристотель розглядається багатьма як найрозумніша людина, котра коли-небудь ходила на цій планеті. Цей геній народився в 384 році до нашої ери в Стагире (давня Македонія), яка в даний час північна Греція. Лао-цзи (570-490 до н.е.) - Існує деякий сумнів, чи дійсно ця людина існувала. Історія свідчить, що після відходу з державної служби, він пішов в гори. Біда в тому, що так звані «гори», були виражені в міфологічному сенсі. Конфуцій (551-479 до н.е.) - не відомо, чи був він автором, редактором, або просто модератором робіт, які приписуються його руці. Можливо це вже не має жодного значення?

А ще сьогодні – День чорних котів в Італії.

Ініціаторами встановлення свята стали активісти італійської Асоціації з захисту навколишнього середовища і тварин (AIDAA), вперше це свято відзначалося у 2007 році.

kot_chernyj_2
kot_chernyj_2

Іменини сьогодні святкує Іван.

Вибір читачів за тиждень

Відео