Орест Сарматський

На Тернопільщині ледве позбулися ризоманії

rizomaniya_buryakiv_0-17531

Шкідника, який 12 років тому докучав аграріям на одному із полів Тернопілля вже тут немає.

Ця історія бере початок із 2005 року, коли на площі цукрових буряків в селі Городниця Підволочиського району фахівці виявили  карантинний організм – вірусне некротичне пожовтіння жилок цукрового буряку (ризоманія). Тодішній голова районної державної адміністрації запровадив карантинний режим по ризоманії цукрових буряків.

І ось лише цього року спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській вирішили перевірити, чи ще щось залишилося від того шкідника. Вони і провели інвентаризацію вогнища карантинного організму – ризоманії цукрових буряків. На зараженій площі цієї весни було посіяно незначну ділянку цукрових буряків, з якої був  відібраний зразок та направлений до Державної установи «Миколаївська обласна фітосанітарна лабораторія» для проведення фітосанітарної експертизи. Результати експертизи засвідчили відсутність вірусного некротичного пожовтіння жилок цукрового буряку (ризоманії).

Враховуючи це, повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в області за поданням головного державного фітосанітарного інспектора Тернопільської області, розпорядженням голови Підволочиської районної державної адміністрації на згаданому полі у селі Городниця карантинний режим скасовано.

Вибір читачів за тиждень

Відео