Тамара Коблик

19 листопада в історії Тернопільщини

19

Цього дня народилися:

Бородай Михайлина (1946, с. Острів, нині Тернопільського району) – господарниця, громадська діячка.

Пойдинець Іванна (19. 11. 1913, м. Чортків – р. см. невід., м. Канберра, Австралія) – культурно-освітня і громадська діячка.

Саліцький Якуб (Salicki Jakub; 19. 11. 1865, м. Бучач – 21.11. 1947, Вел. Британія) – польський військовик.

Капустяк Іван (1958, с. Вербів Бережанського району) —  господарник, громадський діяч.

Кенс Роман (1923, м-ко, нині м. Хоростків Гусятинського району —  21. 09. 2001, м. Львів) —  лікар-фтизіатр. Досліджував проблеми лікування туберкульозу й органів дихання, раннього виявлення захворювань органів дихання.

kens-roman-yosipovich
kens-roman-yosipovich

Колодій Ярослава (1911, смт Мельниця-Подільська Борщівського району —  03. 03. 1978, м. Львів) —  бібліограф музикознавства та нотографії.

Костюк Ілля-Михайло (1992, смт Велика Березовиця) - селищний голова смт Велика Березовиця.

img_69771-735x400
img_69771-735x400

Лукас Станіслав (Lukas Stanislaw; 1855, м. Тернопіль —  13. 06. 1882, м. Львів) —  польський історик, дослідник 15— 17 ст.  Автор наукових праць.

Онуферко Володимир (1893, м. Тернопіль —  10. 08. 1993) —  громадський діяч.

Цей день в історії Тернопілля:

1916 року - імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I надав автономію Східній Галичині -  історично-географічній території на заході України. Східна Галичина сьогодні обіймає цілком Львівську та Івано-Франківську області України, а також Тернопільську область без її північної смуги з районами Кременецьким, Шумським, Лановецьким і північною частиною Збаражчини.

1918 року - Перша Підгаєцька сотня УГА відбула до Львова. На час українсько-польської війни УГА поповнили багато підгайчан. серед них: Степан Банах, Мирон Голо- вінський, Ксаверій Мостовий, Іван та Спиридон Титли й ін.

1937 року - у м.Києві, на підставі сфабрикованого звинувачення, органами НКВС розстріляний офіцер УГА, педагог, художник, уродженець  с.Кривеньке Чортківського району Микола Стрільчик.

1939 року – з Києва до Львова від’їхала повноважна комісія і делегація трудящих Львівської, Тернопільської, Станіславської, Луцької областей, які знайомилися з життям Радянської України.

1962 року - о 7:30 при помочі війська і міліції електрично підмінували і підірвали церкву Успення Божої Матері.

1978 року - на Оселі СУМ Америки, в Елленвіл, відбувся ХІ Світовий Конгрес Спілки Української Молоді.

1984 року – рішенням виконкому Тернопільської обласної ради об'єктом природно-заповідного фонду оголошено гору Уніас,  розташовану на південний схід від с.Антонівці Шумського району. Під охороною - типовий останець Кременецьких гір ерозійного походження, складений переважно нижньосарматським дрібнозернистим кварцовим піском, покритим піщанистим оолітовим вапняком цього ж віку. Під вапняками - низка карстово-ерозійних порожнин. У порожнинах і на поверхні гори є сліди проживання давніх людей.

1984 року - рішенням виконкому Тернопільської обласної ради об'єктом природно-заповідного фонду оголошено Касперівсько-Городоцький іхтіологічний заказник, розташований у Заліщицькому районі Тернопілської області, в межах річки Серет — від Касперівської ГЕС до її гирла. Під охороною - ділянка Серету, як місце проживання та відтворення вирезуба, занесеного до Червоної книги України

1984 року - рішенням виконкому Тернопільської обласної ради об'єктом природно-заповідного фонду оголошено Городоцько-Добрівлянський іхтіологічний заказник, розташований у межах річки Дністер, від гирла річки Серет до турбази «Дністрянка». Під охороною - фрагмент річки Дністер, як місце нагулу, нересту та відтворення чисельності вирезуба.

1989 року - з цвинтаря концтабору біля с. Кучине Пермської області, Росія, на Байковому кладовищі м.Києва перепоховано тлінні рештки членів Української Гельсінкської групи: Василя Стуса, Юрія Литвина, Олекси Тихого. Активну участь у їх перепохованні брав політв’язень, уродженець Тернопільщини Ігор Бондар, у помешканні якого в м.Київ, по вул.Білоруська, відбувалося  підпільне засідання оргкомітету акції.

2000 року - відбулася презентація (відкриття) нового офісу Тернопільського регіонального відділення АМ.

День склороба в Україні або ж День працівників скляної промисловості в Україні відзначається порівняно недавно. Це свято було встановлено Указом Президента України від 09.12.2003 року.

sklo
sklo

День працівників гідрометеорологічної служби України — досить нове свято. Професійний день синоптиків був заснований 11 березня 2003 року з виходом відповідного указу президента країни. Тепер він відзначається 19 листопада.

Українська Державна гідрометеорологічна служба працює під керівництвом Міністерства з питань надзвичайних ситуацій. Ця структура є незамінною, оскільки всі дані про метеорологічну ситуацію в країні та світі надаються працівниками гідрометцентру.

Цей день відзначають люди, які ведуть обробку всіх даних, що стосуються будь-яких змін у кліматі в широкому часовому відрізку. Вони прогнозують ймовірні коливання температур, атмосферного тиску, частоту опадів та інші показники, від яких залежить функціонування багатьох підприємств промислової та інших галузей країни. Синоптики працюють цілодобово, щоб мати можливість надати всеосяжну та точну інформацію про гідрометеорологічні явища, яка дозволить вчасно запобігти всіляким збиткам, завдані стихією.

vcyf_8-1bee
vcyf_8-1bee

Ініціатором сьогоднішнього Міжнародного чоловічого дня став доктор Джероме Тілуксінгх з університету Вест-Індії. Він запропонував заснувати свято, яке підкреслить позитивну роль чоловіків у сім'ї та суспільстві.

tpfxcwemfqe
tpfxcwemfqe

19 листопада в деяких країнах святкується Всесвітній день туалету. Вперше це оригінальне свято відзначали 19 листопада 2002 року. Тоді прогресивна світова громадськість провела грандіозний та веселий захід, яким вразила фантазію багатьох людей.

Поява свята була обумовлена проведенням міжнародної конференції в Сінгапурі, яка і була присвячена проблемі туалетів. На конференції зібралися представники 17 країн, які представляли країни Європи, Північної Америки та Азії. Формально делегатами заходу стали члени так званих національних туалетних асоціацій. Незважаючи на те, що назва самої конференції багатьом людям здалася б дивною та смішною, насправді представники туалетних асоціацій розглядали дуже важливу глобальну проблему, пов'язану з неналежним утриманням цих громадських місць у багатьох країнах світу, а також з питаннями подальшого розвитку туалетних організацій. У країнах колишнього СРСР день туалету поки не прижився, але поступово Всесвітня туалетна організація посилює свій вплив і на цій території.

den_tualetu
den_tualetu

Іменини сьогодні святкують Клавдія, Олександра, Павло, Анастасія, Мотрона.

Вибір читачів за тиждень

Відео