Віра Олександрович

Тернопільщина дивує: майже 250 людей докупили собі пенсійний стаж

ЄСВ

На соціальні гарантії платники Тернопільщини вже спрямували майже 2,7 млрд грн.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

– Із початку року до бюджету платники Тернопільщини забезпечили 2 млрд 668,6 млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, – уточнюють у податковій. – Це – на 74,1 млн грн більше за очікуваний показник. Виконання бюджетного призначення становить 102,9%. Порівняно із 10 місяцями минулого року забезпечили приріст надходжень на 590,3 млн грн, або на 28,4%.  

Зокрема, за підсумками жовтня на соціальні гарантії спрямували 287,9 млн грн ЄСВ, що порівняно із минулим роком на 58,5 млн грн більше, або на 25,5%.

– Така позитивна динаміка свідчить про те, що серед пріоритетів роботи фіскальної служби залишається вжиття заходів щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення, – зазначають в управлінні податків і зборів із фізичних осіб ГУ ДФС в області. – Адже офіційне працевлаштування дасть змогу громадянам легально працювати і мати соціальні гарантії, а бюджет відповідно отримає додаткові надходження у вигляді податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ).

Крім того, громадяни нині можуть, уклавши Договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, докупити собі пенсійний стаж, якого їм не вистачає для призначення пенсії, шляхом одноразової сплати ЄСВ за весь період або поступової сплати внесків.

– Загалом із початку 2018 року на Тернопільщині 242 особи скористалися правом на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, – кажуть у податковій. – Найбільше таких договорів уклали в обласному центрі (62), Гусятинському і Підволочиському районах (по 22) .

Варто нагадати, що особа, яка виявила бажання брати участь у системі добровільного страхування, має подати до органів доходів і зборів за місцем проживання заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, копію трудової книжки (за наявності) і копію документа, що посвідчує особу. Із особою, яка подала заяву, після перевірки викладених у ній відомостей, органи доходів і зборів у строк не пізніше як 30 календарних днів із дня отримання заяви укладають відповідний договір.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео