Тамара Коблик

20 листопада в історії Тернопільщини

20

Цього дня народилися:

Вериківський Михайло (1896, місто Кременець Тернопільської області — 14.06.1962, Київ) — український композитор, педагог, диригент, фольклорист, музично-громадський діяч. Заслужений діяч мистецтв УРСР (1944). Професор (1946).

verykivskyj_myhajlo_ivanovych
verykivskyj_myhajlo_ivanovych

Мельник Микола (1875, с. Довжанка, Тернопільський район – 1.09.1954, м. Львів) – ботанік, природознавець, один із творців української наукової термінології, автор перших у Галичині природознавчих шкільних підручників українською мовою.

melnyk_mykola_illich
melnyk_mykola_illich

Рудницький Іван (1887, с. Бедриківці Заліщицького району — 3.03.1951, Гекстер, Німеччина) — галицький громадський і військовий діяч, родом з Заліщиччини. Доктор права (1925). Сотник УГА військовий відпоручник диктатора Євгена Петрушевича у Відні, згодом у Празі (одночасно керівник УВО в Чехо-Словаччині). Деякий час член проводу УВО.

Федорів Петро (1910, с. Криве, Козівський район — 11.04.1950, м. Варшава, Польща) — референт Служби Безпеки ОУН на Закерзонні.

petro_fedoriv
petro_fedoriv

Цей день в історії Тернопілля:

1943 року - у м.Львів помер український архітектор, художник, скульптор, уродженець с.Буцнів Олександр Лушпинський. Брав активну участь у пошуках українського стилю в архітектурі, на зразок інших національних стилів, що виникали в тогочасній Європі. Стиль будівель Лушпинського з елементами народних стилів часто характеризують як «Гуцульська сецесія». 1920 року видав альбом малюнків «Дерев'яні церкви Галичини XVI–XVIII ст.» У 1930 р. митрополит Андрей Шептицький прийняв Лушпинського на посаду реставратора і члена консерваторної комісії греко-католицької митрополії. Спроектував народний дім у м. Копичинці, храм Покрови Пресвятої Діви Марії у Чернелові-Руському, храм Перенесення Мощів Святого Миколая Чудотворця в Серединках, пам'ятник Тарасові Шевченку у с. Бурдяківці. Помер 20 листопада 1943 року, похований на Личаківському цвинтарі.

1992 року - сесія Теребовлянської міської ради затвердила  герб - офіційний символ міста Теребовля. У синьому полі золотий півмісяць ріжками догори, над ним (одна над двома) три золоті восьмипроменеві зірки. Щит обрамований декоративним картушем і увінчаний срібною міською короною з трьома вежками.

2014 року – у зв'язку із загибеллю Сергія Долгіх, військовика 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачеве), уродженця Збаразького району, в зоні АТО в Тернопільській області оголосили День жалоби.

20 листопада вважається Всесвітнім днем дитини. Офіційно це свято з'явилося в 1954 році завдяки відповідному рішенню Генеральної Асамблеї ООН, яка звернула увагу всього людства на необхідність досягнення взаєморозуміння з дітьми та забезпечення благополучних умов для їх життя.

Свято також відзначається в день, коли Організація Об'єднаних націй прийняла декларацію прав дитини. Це відбулося в 1959 році. Крім того, 20 листопада 1989 року була підписана міжнародна конвенція про права дитини.

Серед головних проблем, про які зазвичай згадують у цей день, можна назвати дитячу смертність. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я, на сьогоднішній день в світі помирає близько 11 мільйонів дітей молодше п'яти років. Безліч дітей вже в самому малому віці стають інвалідами, не отримують необхідного рівня освіти, якісної медичної допомоги та інших необхідних умов для нормального життя.

Боротьбу з цими сумними явищами постійно веде дитячий фонд ООН, вивчаючи проблеми дітей навіть в період їхнього внутрішньоутробного знаходження.

den_ditey
den_ditey

Іменини сьогодні святкують Богдан, Валерій, Євген, Йосип, Іван, Іларіон, Кирило, Лазар, Павло, Федір.

Вибір читачів за тиждень

Відео