Для чого кременецькі майстрині об’єднались у «Палітру»?

Виставку до свого 15-річчя жіночий творчий гурт «Палітра» із Кременця представив у Тернопільському обласному художньому музеї.

Експозиція, що її відкрили цими днями, складається із понад шістдесяти різноманітних робіт. Кожна із дванадцяти учасниць «Палітри» має свій стиль, жанр, матеріали й теми, з якими працює. Тому на виставці були представлена акварель, живопис, графіка, портрети, натюрморти, пейзажі та ляльки-мотанки. Кожна учасниця обирала твори для експозиції сама, аби якнайліпше презентувати свій творчий доробок.

Гурт щороку презентує свої набутки в Кременці, часто відбуваються його експозиції й у Тернополі. Учасниці «Палітри» беруть участь у виставках, пленерах, фестивалях, конкурсах і художніх симпозіумах.

— Нас об’єднує творчість і дружба, — розповідає засновниця та очільниця гурту, заслужена майстриня народної творчості Тетяна Балбус. — Чимало учасниць гурту працює в Кременецькій обласній гуманітарно-педагогічній академії імені Тараса Шевченка або є її випускницями. Разом працювати легше — ми радимося, підтримуємо одна одну, та й організувати персональну виставку буває складно, а коли є гурт і кожна підготує для неї по п’ять-шість робіт – вже є експозиція.

DSC_0213
DSC_0213

На цій виставці пані Тетяна представила серію стилізованих українських віночків. Розповідає, що частину створила, відтворивши традиційні компоненти цього предмету, інші — покладаючись на свою фантазію. Завдяки авторському баченню цей естетичний і культурний знак набув оригінального візуального звучання, зберігши при тім впізнавані елементи й багате символічне наповнення. Але, якщо ці роботи органічно вписуються у творче амплуа пані Тетяни, то добірка абстрактних робіт несподіванка для тих, хто знається на її творчих зацікавленнях. І сама мисткиня каже, що для неї ці роботи – творчий експеримент.

До речі, наступна моя співрозмовниця, художниця, викладачка живопису в Кременецькому педагогічному коледжі Марія Швед відзначає, що праця у «Палітрі» спонукає до активного мистецького пошуку.

— Найперше для мене робота у творчому гурті – це поштовх для самовиразу й самовдосконалення. Зізнаюсь, я трохи лінива, тому, коли бачу, як натхненно працюють та експериментують, творчо зростають мої товаришки, то докладаю зусиль, аби не відставати. Тому «Палітра» – це мій рушій вперед, — мовить художниця.  

На виставці Марія Швед представила роботи із Кременецькою  архітектурою, виконані в техніці акварелі. Каже, місто надихає будівлями та історією, мальовничими краєвидами.

Про вплив місця на формування творчого середовища мовили й ті, котрі прийшли привітати гурт на відкритті. У своєму слові  директор художнього музею, заслужений працівник культури Ігор Дуда нагадав про глибокі мистецькі традиції Кременця. Заслужений художник України Володимир Чорнобай відзначив, що Кременець має бути прикладом для інших районних центрів і міст, адже там діє кілька творчих гуртів. Кременець завжди славився художниками, а нині сущим там пощастило, адже мешкають вони серед краси та мистецтва — мовив заслужений художник України Богдан Ткачик. На високій творчій активності учасниць «Палітри», котрі не втомлюються працювати над собою й вдосконалюватись, брати участь у пленерах і творити нові високохудожні роботи, акцентував заслужений художник України Микола Пазізін.

DSC_0211
DSC_0211

Анна Золотнюк

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео