Оксана Бучко

На центральне водопостачання Тернопіль знову не отримає додаткових коштів

voda3

Програму «Питна вода України», яку затвердили ще у 2011 році, не фінансуватимуть і цього року.  Кабінет міністрів виключив її з проекту закону України «Про державний бюджет на 2019 рік». Тож КП «Тернопільводоканал» знову буде шукати альтернативні джерела фінансування.

На згадану програму за рахунок Державного бюджету передбачали закласти кошти у межах 3 млрд гривень, повідомляє асоціація «Укрводоканалекологія» на своїй сторінці.

– На жаль, за всі попередні роки було виділено лише 208 млн грн. Станом на сьогоднішній день знос мереж, споруд та обладнання систем водопостачання та водовідведення в Україні становить понад 50%, значно збільшилася кількість аварій та втрати води, – йдеться у повідомленні. – Зазначається, що ситуацію ускладнює також те, що підприємствам галузі не відшкодовано близько 2,5 млрд гривень різниці в тарифах. Крім того, зросли ціни на електроенергію, реагенти, пальне, майже вдвічі зросли податки.  

У КП «Тернопільводоканал» запевняють, що ця програма є не актуальною на сьогодні і на ці кошти вже давно не розраховують. Адже за стільки років відсутності її фінансування на підприємстві уже навчились покладатись на власні сили.

У той же час за прогнозами Асоціації у майбутньому Україна може постати перед загрозою надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення. Адже водопровідно-каналізаційна галузь потребує для ремонту близько 40 млрд доларів.  Тож «Укрводоканалекологія» від імені водоканалів звернулася з офіційним листом до голови Верховної Ради Андрія Парубія та народних депутатів, де просить не допустити доведення до колапсу водопровідно-каналізаційної галузі та ініціювати внесення необхідних змін до проекту Закону України «Про державний бюджет на 2019 рік».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео