У чеській тюрмі замість озброєної охорони - кенгуру, лама та кролики (фото)

fregq

Без колючого дроту, озброєної охорони, з садом та зоокутком - саме так у чеському місті Йіржіця виглядає перша відкрита в'язниця. Вона з'явилася у жовтні 2017 року для того, аби зменшити кількість рецидивів серед звільнених з місць позбавлення волі осіб.

З роботою даного закладу познайомили українську делегацію, яка перебувала у Празі в рамках програми «Забезпечення прав людини у діяльності поліції й обміну міжнародним досвідом».

Сам заклад знаходиться поруч в'язниці посиленого та середнього режимів. У відкритій тюрмі відбувають покарання чоловіки, причетні до економічних злочинів. Є й ті, хто позбавлений волі за насильство.

Відкрита тюрма - експериментальний проект. На його будівництво витратили майже 30 мільйонів крон. Гроші виділили з держбюджету.

На території, яка займає майже один гектар площі, знаходиться чотири будинки, розраховані на 32 ув'язнених, та адмінкорпус для персоналу.

Ув'язнені на території в'язниці перебувають без наглядачів, але під наглядом вихователів чи психологів.

Ханна Прокопова - спеціальний педагог відкритої в'язниці Йіржіци вважає, що ув'язненим тут навіть складніше, ніж у звичних установах для відбування покарання.

- У нашому закладі вони повинні працювати по 8 годин, а після робочого дня їх ще чекають інші обов'язки.

В цілому тюрма нагадує невеличке село. Номери в будиночках повністю ідентичні, навіть природне світло розподіляється так, що ніхто не повинен відчувати, що він перебуває у кращих умовах, ніж інший. Двері в них не замикаються і мешканці котеджів можуть вільно відвідувати один одного. Кожен будинок оснащений санвузлом, кухнею і вітальнею, а також всією необхідною побутовою технікою. Ув'язнені самі керують своїм графіком.

25325
25325

Працюють засудженні переважно за межами в'язниці - у пекарнях, автомайстернях та інших приватних установах. Отримують вони за свою роботу зарплату - майже 5 тисяч крон в місяць. Мають вони вихідні й навіть можуть раз в рік взяти двадцятиденну відпустку, щоб провідати рідних. Проте за найменше порушення тюремного устрою ув'язненого можуть покарати, перевівши до класичної в'язниці.

Після роботи чоловіки продовжують працювати біля будиночків. У вільний час вони розводять та доглядають за тваринами або займаються городництвом. Є на території кури, кролики, два кенгуру та лама.

Облаштували на території в'язниці сад, дитячий майданчик та зоокуток. Це для того, щоб рідні та близькі хотіли відвідувати ув'язнених якомога частіше і не боялися брати з собою дітей.

- Економічно для суспільства вигідно таке покарання, після якого злочинець повернеться на свободу законослухняним громадянином і більше не скоїть злочинів. Слід розуміти, що кримінальна діяльність дорого обходиться державі - з'являються жертви, травмуються люди, знищуються цілі родини, що виливається у величезні фінансові втрати. Даний проект може допомогти у розв'язанні проблеми, - додала Ханна Прокопова.

Якщо пілотний проект відкритої в'язниці себе виправдає, то подібні місця позбавлення волі з'являться і в інших регіонах Чехії.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео