Оксана Бучко

Тернополяни можуть не платити за холодні батареї

331251_s1

У опалювальний сезон для тернополян вже стає традицією мати холодні батареї у домівках. Нещодавно такий сюрприз отримали мешканці і мешканці будинку № 1, що на Руській у Тернополі. Як уникнути оплати за такий суперечливий період радить тернополянам юрист Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Тимчишин.

Тернополянам слід пам’ятати про важливість у такому випадку оформити скаргу і подати акт-претензію у «Тернопільміськтеплокомуненерго». Це можна зробити у телефонному режимі, головне – це вчасне звернення, коли проблему із відновленням опаленням ще не вирішили.

– Під час телефонної розмови слід уточнити, хто прийняв цю заявку і який її реєстраційний номер. Також треба домовитися про те, коли прийде майстер, – пояснює юрист. – Акт-претензія складається на місці, підписується мешканцями і тим працівником, який прийшов проводити перевірку. Якщо працівник не хоче підписуватись на акті чи взагалі не прийшов у час, про який ви домовились раніше в телефонному режимі, тоді мають підписатися двоє інших споживачів послуг  (сусіди). Подати акт можна через канцелярію (один зареєстрований примірник із штампом і датою залишити собі) або поштою у вигляді рекомендованого цінного листа (тоді слід взяти один примірник акту зі штампом і датою).

Після подачі скарги протягом трьох днів мають прийти експерти, аби виміряти температуру повітря в кімнатах.

– Якщо температура нижча 18 градусів за Цельцієм, мешканцям повинні зробити перерахунок оплати за опалення. У кутових кімнатах температура повітря має бути не нижчою 20 градусів, – додає юрист. – Важливо уважно читати акт, який складуть експерти, щоб не підписати, що температура повітря в помешканні вас задовольняє. Кожен неотриманий градус – це мінус 5% оплати у квитанції. А якщо температура становить менше 12 градусів (або 14 градусів у кутовій кімнаті), то за опалення можна взагалі не оплачувати.

Після подачі акту через три дні мають прийняти рішення про те, чи задовольнити прохання і здійснити перерахунок. Його має повідомити працівник КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» в узгоджений з вами час і дату. У разі відмови у задоволенні перерахунку можна звертатись в суд.

Право про перерахунок оплати у разі відсутності опалення у домівках передбачає Закон  України «Про житлово-комунальні послуги», постанови Кабміну № 151 та 630.

До слова, проблему холодних батарей на вулиці Руській, 1 так і не вирішили. Як повідомили мешканцям будинку, ввечері представники аварійної служби проведуть повторний огляд.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео