Орест Сарматський

Українським бджолам загрожує карантинний шкідник із США (Агро-новини)

27011 (Copy)

Окрім внутрішніх чинників, таких як отруєння пестицидами та карантинних захворювань, які загрожують бджолам, додалась зовнішня проблема. А саме – малий вуликовий жук, який поширений в США.

Про це повідомляє pasika.pp.ua.

Американські бджолярі, на чиїх пасіках цей шкідник набуває значного поширення, б'ють на сполох, адже вуликовий жук завдає великих збитків пасікам. Це змушує їх вживати додаткових заходів для боротьби з ним, чим відволікає значні ресурси.

В Україні поки випадків присутності цього шкідника не зафіксовано. Але певних правил дотримуватися варто. Головне – не купувати маток, пакетів з пасік, які вже вражені цим жуком. Інформувати про виявлену загрозу знайомих пасічників, об'єднання пасічників та відповідні ограни.

Експерт розповів, як вплине на агросектор введення воєнного стану

27012 (Copy)
27012 (Copy)

Прохід Керч-Єнікальським каналом може бути перекритий для входу-виходу суден в напрямку в/з портів Маріуполь і Бердянськ. Про це в коментарі Latifundist.com повідомив керівник аналітичного сектора Zernovoz.in.ua Олександр Глущенко.

– Однозначно дії РФ непередбачувані і прохід Керч-Єнікальським каналом може бути перекритий для входу-виходу суден в напрямку в/з портів Маріуполь і Бердянськ. Залізничні відправки швидше за все будуть пріоритетними для вантажів військового призначення та тут велика ймовірність того, що накопичення в портах партій для торгових суден припиниться, – додав він.

За його словами, зараз порти Маріуполь і Бердянськ працюють в штатному режимі. А заходи щодо посилення охорони і пропускного режиму в українських гаванях Азова були зроблені ще давно.

– Хоча надходжень вагонів зернових в Бердянськ немає, в разі блокування протоки РФ переорієнтація вантажепотоку на Миколаїв і Ольвію дуже ймовірна, – підкреслив він.

Фермери, які працюють в Приазов'ї, мають враховувати це при продажах урожаю.

Нагадаємо, що в ніч на 26 листопада під час засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Президент країни Петро Порошенко запропонував ввести воєнний стан. Позачергове засідання парламенту відбудеться 26 листопада о 16:00, а о 18:00 – екстрене засідання Ради безпеки ООН. Рішення про проведення позачергового засідання РНБО було прийнято під час засідання Військового кабінету в зв'язку з ситуацією, що склалася в Керченській протоці, і нападом на українські військові кораблі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео