Олег Снітовський

На Тернопільщині створили віртуальний музей борщівської сорочки (фоторепортаж)

Давні секрети унікального виду вишиванки тепер відкриває створений на Тернопільщині «Віртуальний музей борщівської сорочки».

- Упродовж тривалого часу ми відскaновували та оцифровували самобутні зрaзки борщівської бaвняної домоткaної чорно-вишитої сорочки, які надали нам окремі власники приватних колекцій, музеї, етногалереї. На створеному WEB-ресурсі користувачі не тільки зможуть детально ознайомитися із технікою та кращими зразками борщівської сорочки, але й залишати свої коментарі, надсилати світлини, доповнювати базу даних етнографічних раритетів, - розповіла під час сьогоднішньої презентації проекту в етногалереї «Спадок» його координатор Наталія Волощук.

DSC_0141 (Copy)
DSC_0141 (Copy)

За її словами, у рамках проекту розроблено науково-популярну брошуру-посібник по сайту в електронному і в друкованому виглядах, виготовлено чотири відеоролики та документальний десятихвилинний фільм про борщівську сорочку.

Перед присутніми виступили народні майстрині, власниця етногалереї «Спадок» та співініціатор проекту «Віртуальний музей борщівської сорочки» Ірина Демкура.

DSC_0231 (Copy)
DSC_0231 (Copy)

Нагадаємо, що цей проект став переможцем конкурсу національних проектів від Українського культурного фонду. Партнери проекту - Тернопільська обласна рада, музей мистецтв Прикарпаття, Благодійний фонд родини Демкур, Інститут народознавства НАН України.

Борщівські вишиті сорочки - феноменальне явище, яке назавжди зберегло фрагменти трипільської культури. Це сорочки з  використанням вибіленого домотканого полотна, переважно конопляного, чорної вовняної нитки. Вони мають простий крій та густий, щільний, переважно об’ємний орнамент, домінуючим кольором в якому є чорний, інші кольори використовують лише для обрамлення контурів.

DSC_0143 (Copy)
DSC_0143 (Copy)

Етнографи вважають, що до сьогодні борщівська вишита сорочка лишилися практично в первозданному вигляді, починаючи із XV ст, практично не зазнаючи впливу інших, не зовсім автентичних течій у вишивці.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«192178,192177,192176,192175,192174,192173,192172»]

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео