Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: як правильно «споживати» новини під час воєнного стану

original-photo

Тернополяни повинні пам’ятати, що правила інформаційної гігієни особливо важливі під час війни. Тож на даний час неправильна поведінка щодо сприйняття та розповсюдження новин може нашкодити читачеві, оточуючим та країні загалом.

Правила для споживання новин нагадують на medialab.online.

- Довіряти варто лише інформації, підтвердженій кількома достовірними (бажано офіційними) джерелами. Коли офіційні сайти лежать, Міністерство оборони – ТУТ, Генштаб – ТУТ, Президент – ТУТ.

- Сенсаційну, шокову, обурливу новину, слід відправляти у тригодинний карантин. Адже офіційні сайти теж можуть бути зламані. Якщо через три години спростування чи уточнення немає, можете реагувати.

- Не панікувати. Хаос і паніка нічим не допоможуть Україні. У крайньому разі панікувати приспустимо дуже тихо, щоб не заразити інших.

- Не зациклюватись на одній і тій же новині. Краще продовжувати працювати.

- Читати якісні іноземні ЗМІ, незважаючи на те, що вони висвітлюють наші події нейтрально.

Обговорюючи новини, радять не вступати в політичні дискусії з незнайомими людьми, чиї дописи обурюють. До поширення хаосу та дезінформації залучена величезна кількість ботів і тролів. Цим людям немає сенсу опонувати, ефективніше буде поскаржитись на допис адміністрації соцмережі.

Слід вчитись відрізняти експертні думки від політичних маніпуляцій, емоційних висловлювань, припущень і конспірологічних теорій. Якщо це важко, краще не читати «дописів експертів», а займатись своєю справою.

Щодо публікації власних дописів, то усіх закликають не писати у стані афекту. Якщо в кортить висловитись у соцмережі про те, що відбувається в країні, відправляйте свій допис у тригодинний карантин. Можливо, протягом цього часу передумається.

Тим, хто полюбляє поширювати пости,  радять продовжити таке захоплення тільки щодо офіційних оголошень, інформації з перевірених джерел про можливість допомогти волонтерам і тому подібне. Поширивши новину, варто стежити за оновленнями, доповненнями і спростуваннями.

Нагадаємо, воєнний стан ввели в 10-ти областях України до 27 грудня.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео