/ /Тернополянка в Італії прославляє рідне місто

22 Липня 2019, Понеділок


Такі справи: бізнес Тернопільщини без проблем сплатив 560 мільйонів

Це цікаво
22 липня в історії Тернопільщини

Для мешканців Лановецької ОТГ проведуть акцію «Впливай на бюджет своєї громади»

Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський візитував парафії с. Маначин, що на Хмельниччині (фото)

У Зарваниці святкували ювілей о.Петра Глібчука (фото)

21 Липня 2019, Неділя


Спортсменка з Тернопільщини виграла «бронзу» чемпіонату світу з фехтування

Погода
Якщо 22 липня спекотно, то у грудні варто чекати на сильний холод

На Тернопільщині на вибори йшли навіть ті, які могли це не робити

Вечірні порушення на виборах: хуліган, виклик лікаря, вигадане хабарництво та залишена печатка

Названо, у яку п’ятірку увійшла Тернопільщина (інфографіка)

Це цікаво
Жінки Тернополя пізнавали свою сексуальність (фоторепортаж)

Незаконна агітація на Тернопільщині, кіт на дільниці та бюлетень без паспорта

Ото дожилися! На Тернопільщині не вистачає місця для інформаційних плакатів, а деякі з них – різнокольорові (фото)

Перша половина дня виборів: дзвінки до поліції і пожежа через недопалок

У Тернополі для школярів хочуть впровадити ведення предмету «Основи сім’ї»

Фотофакт
У Тернополі біля 6-го магазину новий попереджувальний знак (фотофакт)

Ягоди годжі: Україна може скласти конкуренцію Китаю (Агроновини)

Фоторепортаж
У Тернополі у день виборів зуміли об’єднати каву, телекамери й гарячі новини (фоторепортаж)

Тернопільщина у виборах: ранкові порушення на дільницях та відмова від голосування

Зіткнення двох «французів» на Тернопільщині: один згорів, 8 осіб, у тому числі 2 дитини покалічено

На Кременеччині пожежу гасили всім селом (фото)

На фасаді школи у селі на Тернопільщині – ціла Україна (фото)

На Тернопільщині впевнені: аби спокійно спати, треба платити

Фотофакт
Тернополянка змоделювала масажний кабінет на найвищій точці України (фотофакт)

У аферу псевдо працівника банку потрапила жителька Теребовлянського району

Священик Тернопільсько-Зборівської архиєпархії подолав 80-кілометровий марафон (фото)

Це цікаво
Археологи у старому замку на Тернопільщині зробили сенсаційне відкриття  (фоторепортаж)

Це цікаво
21 липня в історії Тернопільщини

Анонс
Як Лановецька громада відзначатиме День міста

Теребовлянську «Ниву» поповнили зіркові брати Баранці

У Хоростківській ОТГ шукають представників молоді у Молодіжну раду

20 Липня 2019, Субота


Спортсмен з Тернопільщини виборов срібні нагороди Чемпіонату світу

Погода
Що Казанська покаже, те й зима скаже

Відео Фоторепортаж
Тернопіль вшановує пам’ять Андрія Стойка (фоторепортаж, відео)

На Тернопільщині шукають тих, хто підтримуватиме реформи в освіті

Анонс
На фестивалі Файне місто тернополян чекає приємний сюрприз від іноземців

Шахраювати – самому собі шкодити, довели деякі підприємці на Тернопільщині

Фотофакт
У центрі Зборова – змія (фотофакт)

Гроші Тернопільщині приносять легківки, сільськогосподарська техніка і морожена риба

У Чорткові до приватного будинку прийшла черепаха (фото, відео)

У Тернополі іноземець збив жінку з дитину та пропонував хабар (фото)

Кого шукають роботодавці у Чорткові: ТОП-5 вакансій

Закупівельні ціни на свинину втратили ще 3% (Агроновини)

Фоторепортаж Це цікаво
Кілька особливих дверних ручок Тернополя (фоторепортаж)

За більш як 100 км від Почаївської лаври готують хресний хід

Податківці на Тернопільщині мають свій «Урожай», причому – солідний

Тернопільські випускники уже не мусять читати «Марусю» та «Гайдамаки»

Під час виборів 21 липня за безпекою слідкуватимуть усі підрозділи ДСНС

На Тернопільщині сенсаційна археологічна знахідка змінює стереотипи про Збаразький замок (фото)

Це цікаво
На Тернопільщині омолоджуються унікальною ягодою з кумедною назвою (фото)

Декілька кандидатів з Тернопільщини перед виборами вчинили порушення

Російський журналіст назвав вирок нацгвардійцю з Тернопільщини справжнім абсурдом

Тернополянка в Італії прославляє рідне місто

Ганна Гармаш із Чорткова поїхала до батьків в Італію п’ять років тому. За цей час вона встигла не лише досконало вивчити італійську, а й по-справжньому закохатися в культуру харчування цієї країни. Нині дівчина навчається на сировара і мріє відкрити власну справу у рідному містечку на Тернопільщині.

Маршрут успіху

Ганна родом із Черкащини. Коли їй виповнилося сім років родина переїхала до Чорткова. Тут Ганна закінчила гімназію, вступила до Тернопільського медичного університету й здобула фах стоматолога. Попрацювавши кілька років лікарем вона вирішила поїхати до батьків у Рим.

– Мені дуже хотілося пожити в іншій країні, цікаво було більше дізнатися про її культуру та побут, – розповідає Ганна. – Спочатку навіть планувала продовжити тут свою професійну діяльність, але коли ближче познайомилася з італійською етногастрономією, то вирішила неодмінно спробувати себе у цій сфері. В Італії – справжній культ їжі, люди прискіпливо ставляться до того, що споживають. Їхні національні страви, продукти харчування не просто смачні, а й корисні, бо виготовлені з натуральної сировини. Мене цікавило все, але найбільше до душі припало сироваріння. Я скачувала з Інтернету спеціальну літературу, переглядала відео. Як кажуть італійці, «крала своїми очима». Тоді я ще не володіла італійською мовою, але мій рівень англійської дозволив з легкістю опанувати нові знання. За це щиро вдячна своїй вчительці з Чорткова Ірині Дмитрівні Чепизі. 

Згодом я вирішила вступити до університету, але навчання коштує тут дуже дорого. За один рік треба заплатити п’ять-шість тисяч євро. Тож я вибрала інший шлях – курси сироваріння, вартість яких три тисячі євро. Впродовж кількох місяців я слухала лекції, відвідувала ферми, сироварні, вивчали санітарні норми і процес виготовлення сиру. Саме тоді зробила свій вибір – захотіла стати сироваром і в майбутньому відкрити власну справу в Україні.

Італійський досвід – для України

Половину шляху до своєї мрії Ганна Гармаш пройшла. Нині вона працює у сироварні «I Casal del Pinо», що в перекладі на українську означає «Сосновий замок». Власницею фермерського господарства, до складу якого і входить сироварня, є Іларія Фенді – донька відомої італійської дизайнерки Анни Фенді. У господарстві утримують шістсот голів овець. З їхнього молока і виготовляють різні сорти сиру, як-от Пекоріно стаджонато, рікотта солодка та солона, качотта і навіть моцарелла. Зазвичай господарі збувають сир закладам харчування. Також його можна придбати в крамниці, що поруч із сироварнею. Особливість цього підприємства в тому, що тут використовують лише натуральну сировину і не додають жодних консервантів.

– Робота на сироварні не з легких, – розповідає наша землячка. – Окрім мене працює ще один старший сировар. Варимо сир три дні у тиждень. Щодня переробляємо триста літрів молока, з якого виготовляємо 14-15 голівок сиру по чотири кілограми. Спочатку переливаємо молоко у сироварну ванну, відтак витягуємо згусток і розкладаємо у форми. Далі завантажуємо сироватку. Цей процес досить тривалий. Крім того наше завдання – не лише зварити сир. Цей продукт – живий організм, його не можна просто покласти на полицю. Сир потребує догляду. Треба постійно пильнувати за температурою та вологістю у камері зберігання, контролювати популяцію сирного кліща.

І хліб пече, і дегустатором буде

Крім виготовлення смачного сиру Ганна ще й випікає духмяний домашній хліб на заквасці та освоює фах дегустатора. Це супутня професія сировара. В Україні вона зустрічається рідко, а от в Італії дуже цінується. Після навчання Ганна отримає сертифікат, який дозволить їй брати участь в оцінюваннях якості сиру.

Нині Ганна живе мрією повернутися в Україну і відкрити власну справу – утримувати невелике господарство і варити сир. Та головне її бажання – принести культуру правильного харчування, щоб рухати вподобання і смаки українців до кращого.

– Знаю, що реалізувати таку ідею непросто, – каже жінка. – Мої знайомі, які започаткували справу сироваріння в Україні, розповідають, що для того їм довелося «пройти сім кіл бюрократії». Але я – оптиміст. Мені дуже хочеться реалізувати свої бажання в Україні. Я мрію прославити рідне місто. Тож надіюся, що вже скоро ми з рідними повернемося додому і м’яку моцареллу та ніжну рікотту, які вже давно є візитівкою Італії, можна буде спробувати і в Чорткові. 

Марія Безкоровайна, Тернопіль Наживо

Фото з допису

360

mm
teren.in.ua

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на teren.in.ua.

Залишити коментар

  Коментарі Facebook

Схожі матеріали
Інші публікації автора