/ /Тернополянка в Італії прославляє рідне місто

20 Березня 2019, Середа


Мешканець Тернопільщини вчинив крадіжку у святому місці

У Тернополі завершують реорганізацію стоматологічної служби

Що реформа децентралізації дала Чорткову?

Фотофакт
Старі меблі і техніку викинули просто у полі на Кременеччині (фотофакт)

Про студентів ПТУ в Тернополі домовились

У Тернопільській міськраді звернули увагу на представників ОСББ

Двоє тернопільських спортсменів отримали звання «Майстер спорту України» (фото)

Анонімний додзвонювач повідомив про труп в підвалі

Фоторепортаж
Майже спрути. Тернопіль в тіні дерев (фоторепортаж)

На Тернопільщині горіла навіс із соломою

Фоторепортаж
Гройсман каже, що made in Ternopil Region – то найкраща реклама для Тернопільщини (фоторепортаж)

Фотофакт
Дизель потяг з пасажирами зійшов з рейок на Тернопільщині (фотофакт)

Фотофакт
Тернополяни розпочали сезон екстремального спорту (фотофакт)

Відео
У Бучачі колись знімали кіно (відео)

Тернополяни помічають в потягах «зайців»

Фотофакт
На Тернопільщині знову сміттєвий колапс (фотофакт)

Тернополяни їдуть на останній етап Кубка світу

Це цікаво
20 березня в історії Тернопільщини

На Тернопільщині вчителі та учні озеленили дитячий майданчик (фото)

Великогаївська ОТГ продовжить співпрацю з Національною скаутською організацією «Пласт»

У Шумську активно долучаються до робіт з благоустрою

19 Березня 2019, Вівторок


На Тернопільщині відбулися триденні великопісні реколекції (фото)

Погода
З дахів капає, а за ніс цапає

Ситуація з кором на Тернопільщині не тішить

Фоторепортаж
У Тернополі Володимир Гройсман відверто сказав, що треба «пахать і пахать» (фоторепортаж)

Нову тему для сварок знайшли у Білій, що під Тернополем (фото)

Жителі Тернопілля ліквідовують несанкціоноване сміттєзвалище (фото)

Печери Тернопільщини, можливо, отримають опіку ЮНЕСКО

Тернополянам пропонують поговорити про новий парк

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Як тернополянам перетворити на реальність повернення товару

Відео
Тернопільські студенти-іноземці заспівали українську пісню (відео)

Дорожники приступили до демонтажу мосту, частина якого зруйнувалась

Жахливу дорогу у Ланівцях не ремонтують, бо чекають парламентських виборів?

Тернополянка Руслана Муравська посіла четверте місце на чемпіонаті Світу серед спортсменів з порушеннями слуху

Анонс
Молодий літератор презентуватиме свою збірку у тернопільській книгозбірні

Вчені з’ясували, що допомагає збільшити надої корів (Агроновини)

Фоторепортаж Це цікаво
Велич і тиша: унікальні місця на планеті, де немає ані душі (фоторепортаж)

Тернопільські самбістки привезли з Волині два «срібла»

На Тернопільщина листоноша отримувала пенсію замість померлого чоловіка

Фоторепортаж
Казкове пробудження весни на Тернопільщині (фоторепортаж)

Діти, які постраждали від спалаху кишкової інфекції, знову ходять в садочок

Житель Тернопілля хотів підзаробити на колезі по чарці

На Тернопільщині робитимуть все заради чистої води

Це цікаво
Тернопільським абітурієнтам полегшили підготовку до ЗНО з біології

Це цікаво
Що варто робити тернополянам, коли вони виявили вибухонебезпечний предмет

Від сьогодні заяву про реєстрацію земельної ділянки можна подавати в електронному вигляді

Які тернопільські двори відремонтують цього року? (список)

Фотофакт
Грузинська делегація почала готуватися до Великодня у Кременці (фотофакт)

Фотофакт
У центрі Тернополя патрульні затримали водія «під кайфом» (фотофакт)

Фотофакт
Деякі кременчани не вміють користуватися туалетом (фотофакт)

Фотофакт Це цікаво
На Тернопільщині господиня розводить кучерявих свиней (фотофакт)

Тернополянка в Італії прославляє рідне місто

Ганна Гармаш із Чорткова поїхала до батьків в Італію п’ять років тому. За цей час вона встигла не лише досконало вивчити італійську, а й по-справжньому закохатися в культуру харчування цієї країни. Нині дівчина навчається на сировара і мріє відкрити власну справу у рідному містечку на Тернопільщині.

Маршрут успіху

Ганна родом із Черкащини. Коли їй виповнилося сім років родина переїхала до Чорткова. Тут Ганна закінчила гімназію, вступила до Тернопільського медичного університету й здобула фах стоматолога. Попрацювавши кілька років лікарем вона вирішила поїхати до батьків у Рим.

– Мені дуже хотілося пожити в іншій країні, цікаво було більше дізнатися про її культуру та побут, – розповідає Ганна. – Спочатку навіть планувала продовжити тут свою професійну діяльність, але коли ближче познайомилася з італійською етногастрономією, то вирішила неодмінно спробувати себе у цій сфері. В Італії – справжній культ їжі, люди прискіпливо ставляться до того, що споживають. Їхні національні страви, продукти харчування не просто смачні, а й корисні, бо виготовлені з натуральної сировини. Мене цікавило все, але найбільше до душі припало сироваріння. Я скачувала з Інтернету спеціальну літературу, переглядала відео. Як кажуть італійці, «крала своїми очима». Тоді я ще не володіла італійською мовою, але мій рівень англійської дозволив з легкістю опанувати нові знання. За це щиро вдячна своїй вчительці з Чорткова Ірині Дмитрівні Чепизі. 

Згодом я вирішила вступити до університету, але навчання коштує тут дуже дорого. За один рік треба заплатити п’ять-шість тисяч євро. Тож я вибрала інший шлях – курси сироваріння, вартість яких три тисячі євро. Впродовж кількох місяців я слухала лекції, відвідувала ферми, сироварні, вивчали санітарні норми і процес виготовлення сиру. Саме тоді зробила свій вибір – захотіла стати сироваром і в майбутньому відкрити власну справу в Україні.

Італійський досвід – для України

Половину шляху до своєї мрії Ганна Гармаш пройшла. Нині вона працює у сироварні «I Casal del Pinо», що в перекладі на українську означає «Сосновий замок». Власницею фермерського господарства, до складу якого і входить сироварня, є Іларія Фенді – донька відомої італійської дизайнерки Анни Фенді. У господарстві утримують шістсот голів овець. З їхнього молока і виготовляють різні сорти сиру, як-от Пекоріно стаджонато, рікотта солодка та солона, качотта і навіть моцарелла. Зазвичай господарі збувають сир закладам харчування. Також його можна придбати в крамниці, що поруч із сироварнею. Особливість цього підприємства в тому, що тут використовують лише натуральну сировину і не додають жодних консервантів.

– Робота на сироварні не з легких, – розповідає наша землячка. – Окрім мене працює ще один старший сировар. Варимо сир три дні у тиждень. Щодня переробляємо триста літрів молока, з якого виготовляємо 14-15 голівок сиру по чотири кілограми. Спочатку переливаємо молоко у сироварну ванну, відтак витягуємо згусток і розкладаємо у форми. Далі завантажуємо сироватку. Цей процес досить тривалий. Крім того наше завдання – не лише зварити сир. Цей продукт – живий організм, його не можна просто покласти на полицю. Сир потребує догляду. Треба постійно пильнувати за температурою та вологістю у камері зберігання, контролювати популяцію сирного кліща.

І хліб пече, і дегустатором буде

Крім виготовлення смачного сиру Ганна ще й випікає духмяний домашній хліб на заквасці та освоює фах дегустатора. Це супутня професія сировара. В Україні вона зустрічається рідко, а от в Італії дуже цінується. Після навчання Ганна отримає сертифікат, який дозволить їй брати участь в оцінюваннях якості сиру.

Нині Ганна живе мрією повернутися в Україну і відкрити власну справу – утримувати невелике господарство і варити сир. Та головне її бажання – принести культуру правильного харчування, щоб рухати вподобання і смаки українців до кращого.

– Знаю, що реалізувати таку ідею непросто, – каже жінка. – Мої знайомі, які започаткували справу сироваріння в Україні, розповідають, що для того їм довелося «пройти сім кіл бюрократії». Але я – оптиміст. Мені дуже хочеться реалізувати свої бажання в Україні. Я мрію прославити рідне місто. Тож надіюся, що вже скоро ми з рідними повернемося додому і м’яку моцареллу та ніжну рікотту, які вже давно є візитівкою Італії, можна буде спробувати і в Чорткові. 

Марія Безкоровайна, Тернопіль Наживо

Фото з допису

358

mm
teren.in.ua

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на teren.in.ua.

Залишити коментар

  Коментарі Facebook

Схожі матеріали
Інші публікації автора