/ /Тернополянка в Італії прославляє рідне місто

13 Грудня 2018, Четвер


Анонс
В обласній науковій бібліотеці згадуватимуть відомого письменника

Спортсменки представлятимуть Тернопільщину у фіналі з футзалу

Тернопільщина: чи давати гроші на кіно, вирішуватимуть Юрій Юрик і Любомир Крупа (фото)

12 Грудня 2018, Середа


Погода
На Андрія у Тернополі сніжитиме

Тернополянам надаватимуть першу правову допомогу на WikiLegalAid

Це цікаво
Наступного року Тернополян чекають зміни у валютній системі

Фотофакт
Тернопіль має на кого рівнятися

Фотофакт
Тернопільські «Красуні дня»

Унікальна зустріч відбудеться у Тернополі вже 17 грудня (фото, відео)

Експерти: Аграріям вже зараз слід запасатися добривами до весняної посівної (Агро-новини)

Через «новорічний бум» тернополян попереджають про затримку посилок

Фотофакт
Дорожні знаки у центрі Тернополя можна складати по частинах (фотофакт)

Поблизу Тернополя рибалка зайшов на заборонену територію

Анонс
Тернополянам оголосили точний час і місце найбільш мистецької події

Тернополяни вчились отримувати навіть конфіденційну інформацію

Скільки коштує мистецтво для тернопільських школярів?

Реклама у Тернополі подорожчала

Тернопільські правоохоронці затримують людей, які жебракують

Фотофакт
У Тернополі нагородили двох юних чемпіонів (фотофакт)

На Тернопільщині починається карантин у школах

Смертельна пожежа на Тернопільщині – чоловік курив в ліжку і згорів

Відео
Діти в Тернополі могли легко купувати наркотики – доведено журналістами (відео)

Фотофакт
Тернополяни випробовують нові зимові розваги (фотофакт)

Фотофакт
У Бережанах не вмикають ліхтарів у темну пору доби (фотофакт)

Фоторепортаж
До тернопільського педагогічного університету завітала Міністр Лілія Гриневич (фоторепортаж)

Відео
Із реєстратором, який «подарував» Почаївську лавру церкві Московського патріархату, розберуться правоохоронці (фото, відео)

Це цікаво
12 грудня в історії Тернопільщини

На Чемпіонаті України з плавання  вихованець тернопільської спортивної школи отримав найвище досягнення (фото)

На Тернопільщині «прикрили» незаконну торгівлю технікою Apple (фото)

Жителів Тернопільщини продовжують переслідувати дикі вовки

Це цікаво
На Тернопільщині збереглися залишки гуральні, клієнтами якої були британські королі (фото)

11 Грудня 2018, Вівторок


Погода
З Парамона земля кам’яніє, річка застигає

Тернополяни можуть мати проблеми з постачанням води через борг понад 15 мільйонів гривень

Поліція затримала фермера, який замовив убивство бізнес-партнера (Агро-новини)

Тернопільщина: чому Степан Барна і Віктор Овчарук червоніли під час відкриття офісу «Open Space» (фото, відео)

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Тернопільські школярі приміряли роль слідчого

Одну з вулиць Кременця хочуть перейменувати на честь відомого спортсмена

«Євробляхери» у Тернополі запланували відверті розмови в регіонах

Анатолій Гриценко та Віктор Чумак заявили про об’єднання

Фоторепортаж Це цікаво
Унікальні місця, які варто відвідати і взимку, і влітку (фоторепортаж)

Тернополяни хочуть назвати одну із вулиць на честь Андрія Пушкаря

Тернополянину наразі не дали звання Почесного громадянина Кременця (фото)

На Тернопільщині орудує група злочинців

Відео Фоторепортаж
Аби жителі Тернополя отримували документи без черг, Київ витратив 300 тисяч гривень (фото, відео)

Фоторепортаж
Наймолодші помічники Миколая спекли 400 пряників (фоторепортаж)

Анонс
У Тернополі відбудеться Міжнародна виставка котів

Священик, виходець з Тернопільщини, може стати главою Православної церкви в Україні

На Кременеччині за одну ніч сталося дві пожежі

Тернопільщина: що робитимуть зі сміттям і де візьмуть мільйони на відпочинок дітей (фото)

Чоловік, фіксуючи побите у ДТП авто, потрапив під колеса іномарки та загинув

На Тернопільщині подбали про майно ПТУ, плани на 2019 рік і навіть село Кип’ячку (фото)

Тернополянка в Італії прославляє рідне місто

Ганна Гармаш із Чорткова поїхала до батьків в Італію п’ять років тому. За цей час вона встигла не лише досконало вивчити італійську, а й по-справжньому закохатися в культуру харчування цієї країни. Нині дівчина навчається на сировара і мріє відкрити власну справу у рідному містечку на Тернопільщині.

Маршрут успіху

Ганна родом із Черкащини. Коли їй виповнилося сім років родина переїхала до Чорткова. Тут Ганна закінчила гімназію, вступила до Тернопільського медичного університету й здобула фах стоматолога. Попрацювавши кілька років лікарем вона вирішила поїхати до батьків у Рим.

– Мені дуже хотілося пожити в іншій країні, цікаво було більше дізнатися про її культуру та побут, – розповідає Ганна. – Спочатку навіть планувала продовжити тут свою професійну діяльність, але коли ближче познайомилася з італійською етногастрономією, то вирішила неодмінно спробувати себе у цій сфері. В Італії – справжній культ їжі, люди прискіпливо ставляться до того, що споживають. Їхні національні страви, продукти харчування не просто смачні, а й корисні, бо виготовлені з натуральної сировини. Мене цікавило все, але найбільше до душі припало сироваріння. Я скачувала з Інтернету спеціальну літературу, переглядала відео. Як кажуть італійці, «крала своїми очима». Тоді я ще не володіла італійською мовою, але мій рівень англійської дозволив з легкістю опанувати нові знання. За це щиро вдячна своїй вчительці з Чорткова Ірині Дмитрівні Чепизі. 

Згодом я вирішила вступити до університету, але навчання коштує тут дуже дорого. За один рік треба заплатити п’ять-шість тисяч євро. Тож я вибрала інший шлях – курси сироваріння, вартість яких три тисячі євро. Впродовж кількох місяців я слухала лекції, відвідувала ферми, сироварні, вивчали санітарні норми і процес виготовлення сиру. Саме тоді зробила свій вибір – захотіла стати сироваром і в майбутньому відкрити власну справу в Україні.

Італійський досвід – для України

Половину шляху до своєї мрії Ганна Гармаш пройшла. Нині вона працює у сироварні «I Casal del Pinо», що в перекладі на українську означає «Сосновий замок». Власницею фермерського господарства, до складу якого і входить сироварня, є Іларія Фенді – донька відомої італійської дизайнерки Анни Фенді. У господарстві утримують шістсот голів овець. З їхнього молока і виготовляють різні сорти сиру, як-от Пекоріно стаджонато, рікотта солодка та солона, качотта і навіть моцарелла. Зазвичай господарі збувають сир закладам харчування. Також його можна придбати в крамниці, що поруч із сироварнею. Особливість цього підприємства в тому, що тут використовують лише натуральну сировину і не додають жодних консервантів.

– Робота на сироварні не з легких, – розповідає наша землячка. – Окрім мене працює ще один старший сировар. Варимо сир три дні у тиждень. Щодня переробляємо триста літрів молока, з якого виготовляємо 14-15 голівок сиру по чотири кілограми. Спочатку переливаємо молоко у сироварну ванну, відтак витягуємо згусток і розкладаємо у форми. Далі завантажуємо сироватку. Цей процес досить тривалий. Крім того наше завдання – не лише зварити сир. Цей продукт – живий організм, його не можна просто покласти на полицю. Сир потребує догляду. Треба постійно пильнувати за температурою та вологістю у камері зберігання, контролювати популяцію сирного кліща.

І хліб пече, і дегустатором буде

Крім виготовлення смачного сиру Ганна ще й випікає духмяний домашній хліб на заквасці та освоює фах дегустатора. Це супутня професія сировара. В Україні вона зустрічається рідко, а от в Італії дуже цінується. Після навчання Ганна отримає сертифікат, який дозволить їй брати участь в оцінюваннях якості сиру.

Нині Ганна живе мрією повернутися в Україну і відкрити власну справу – утримувати невелике господарство і варити сир. Та головне її бажання – принести культуру правильного харчування, щоб рухати вподобання і смаки українців до кращого.

– Знаю, що реалізувати таку ідею непросто, – каже жінка. – Мої знайомі, які започаткували справу сироваріння в Україні, розповідають, що для того їм довелося «пройти сім кіл бюрократії». Але я – оптиміст. Мені дуже хочеться реалізувати свої бажання в Україні. Я мрію прославити рідне місто. Тож надіюся, що вже скоро ми з рідними повернемося додому і м’яку моцареллу та ніжну рікотту, які вже давно є візитівкою Італії, можна буде спробувати і в Чорткові. 

Марія Безкоровайна, Тернопіль Наживо

Фото з допису

351

mm
teren.in.ua

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на teren.in.ua.

Залишити коментар

  Коментарі Facebook

Схожі матеріали
Інші публікації автора