Орест Сарматський

Україна вперше експортувала яблука до п'яти країн Близького Сходу за один місяць (Агро-новини)

2911 (Copy)

Україна вперше експортувала товарні партії десертного яблука відразу в п'ять різних країн Близького Сходу за один місяць за підсумками вересня 2018 року. І хоча загальний обсяг експорту яблук з України в цьому напрямку був порівняно невеликим – всього 111 т, однак це позитивний сигнал, який свідчить про те, що українці активно шукають нові ринки збуту для цього фрукту. 

Про це повідомляють аналітики EastFruit

Українські яблука у вересні імпортували компанії з Об'єднаних Арабських Еміратів, Кувейту, Катару, Єгипту та Іраку. Найвищу ціну за українське яблуко платили Імпортери з Катару – близько $1 за кг, однак ця ціна включала також доставку й упаковку.

Як і раніше, основним покупцем залишалися країни ЄС. Відразу дев'ять країн імпортували товарні партії українського десертного яблука у вересні 2018 року. Якщо не враховувати поставки для перероблювання на концентрат, то найбільшим імпортером серед країн ЄС виступала Швеція, куди було відправлено 140 тонн яблука. В цілому ж в ЄС, за оцінками EastFruit, було експортовано близько 300 тонн десертного яблука за вересень.

Наука в агросекторі фінансується тільки на 40% від потреби

2912 (Copy)
2912 (Copy)

Рахункова палата України підтверджує зростання ризиків втрати наукового потенціалу в аграрному секторі економіки країни. Про це йдеться у звіті про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих Міністерством аграрної політики та продовольства України на дослідження, прикладні наукові та науково-технічні розробки у сфері розвитку агропромислового комплексу, повідомила прес-служба палати.

«Зокрема, протягом 2016-2017 рр. і першого півріччя 2018 року граничний обсяг бюджетних призначень на дослідження, прикладні наукові та науково-технічні розробки в сфері розвитку агропромислового комплексу становив лише 40% від потреби. Мінагрополітики використало за цей період 315 млн грн. Більш ніж половина з них – це кошти загального фонду державного бюджету. Водночас міністерство не визначало стратегічних цілей, завдань, напрямків і пріоритетів розвитку діяльності наукових установ, що належать до сфери його управління. Чи не планувалися міністерством і витрати на матеріально-технічне забезпечення наукових установ», – йдеться у повідомленні.

Аудитори переконані, що це вказує на зростання ризиків втрати наукового потенціалу в секторі АПК (в умовах, коли частка агропромислового комплексу у зведеному бюджеті України на протязі останніх років в середньому становить 12%, а в товарній структурі експорту – більше третини).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео