Віра Олександрович

Такі плани: подалі від Тернополя і поближче до Лаври (фото)

Основне

Уже четверте пленарне засідання X-ї сесії Тернопільської обласної ради запланували на понеділок, 10 грудня.

Таке рішення прийняли керівники найвищого представницького органу краю та уповноважені представники фракцій під час наради, яку 30 листопада провів голова облради Віктор Овчарук.

Анонс_засідання
Анонс_засідання

Як повідомили на сайті обласної ради, присутні у п’ятницю обговорили проект порядку денного чергового засідання, адже загалом депутатам треба розглянути понад 70 питань, що залишилися із попередніх пленарних засідань. І що цікаво, зібрати політиків цього разу планують на півночі області – у Почаєві Кременецького району, тобто цього разу – за 66 км від Тернополя. Де саме проведуть сесію? Адресу поки що не вказали. Можливо, у залі, де збираються депутати Почаївської громади.

Нагадаємо, третє засідання Х-ї сесії провели у Трибухівцях, що на Бучаччині. Загалом депутати встигли ухвалити близько 10 питань (про це читайте ТУТ, ТУТ і ТУТприм.), адже процедура поіменного голосування - важка і копітка, а системи «Віче» у залі коледжу не було. Тому підбиття підсумків щоразу затягувалося на 10-15 хвилин, стверджували свідки. У кінці засідання голова облради Віктор Овчарук оголосив, що наступного разу сесія буде через тиждень. Але зібрання, як бачимо, дещо відстрочили.

Депутати5
Депутати5

До речі, офіційна причина започаткування виїзних засідань сесії облради – ремонт даху у залі, що на вулиці Грушевського, 8 у Тернополі.

Річ у тім, що ми на одному із засідань, що відбувалося у будівлі обласної ради, виділили 5 млн грн на ремонт даху конференц-зали, - розповідає перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний. – Адже там ніхто і ніколи із часу будівництва того приміщення ремонту в ньому не робив. Там уже почало добряче затікати, з’явилася сирість. Якщо ми себе вважаємо господарями, то не можемо допустити, щоб там усе зацвіло і розвалилося.

Роботи, за його словами, триватимуть не тиждень і не два, а попереду – бюджетна сесія. Ось тому керівництво обласної ради запропонувало проводити виїзні сесії. Перша із них відбулася на південь від Тернополя. Очевидно, саме тому депутати тепер вирішили зібратися на півночі.

Анонс_засідання2
Анонс_засідання2

Втім, поїхати до Почаєва була й інша причина. Так, у порядку денному було питання «Про розгляд клопотання Почаївської Свято-Успенської лаври щодо надання гірничого відводу для розробки Почаївського родовища будівельних пісків». Що цікаво, депутати його вже кілька разів відмовлялися розглядати. Відклали і на засіданні 28 листопада. Пояснили це тим, що ситуацію треба вивчити. Мовляв, багато що змінилося із початком об’єднавчих процесів серед православних.

До того ж, на засіданні Кабінету Міністрів скасували вішення про виключення комплексу Свято-Успенської Почаївської лаври зі складу Кременецько-Почаївського заповідника. Зокрема, урядовці анулювали розпорядження від 17 липня 2003 р., через яке споруди святині й опинилися у користування Української православної церкви Московського патріархату («Терен» писав про це ТУТприм.).

Свобода
Свобода

Окрім того, у Міністерстві юстиції нещодавно скасували реєстрацію права московської церкви на споруди Почаївської лаври. Тобто ситуація – дійсно змінилася, але почаївські отці заявили, що, попри все, продовжать користуватися комплексом лаври. Тим паче, із 2003-го там звели чимало нових споруд. Власне, в цьому обласні депутати зможуть переконатися уже 10 грудня. Швидше за все, вони не упустять шансу побачити все на власні очі.

Фото із сайту обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео