Орест Сарматський

Церковники позиватимуться через позбавлення права на Почаївську лавру, що на Тернопільщині

УПЦ МП планує подавати позов через позбавлення права на користування споруди Свято-Успенської Почаївської лаври.

Про це напередодні заявив глава інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент в ефірі однієї з радіопрограм.

– Я думаю, що все, що можливо зробити в правовому полі, ми безпечеречно будемо робити, – відповів Климент на запитання журналіста Громадського в ефірі програми «Нині вже», як в УПЦ МП збираються реагувати на позбавлення права користування Почаївською лаврою, а також на обшуки в храмах.

На уточнення журналіста, чи йдеться про судові позови, він зазначив – «безперечно». Також Архієпископ Климент заявив, що обшуки Служби безпеки в храмах Української православної церкви активізувалися після відмови священиків зустрітися з президентом.

Нагадаємо, Українська православна церква Московського патріархату заявила про наміри звертатися до світової спільноти щодо обшуків, які у єпархіальних управліннях, храмах та помешканнях священнослужителів церкви провели працівники Служби безпеки України.

Так, 30 листопада співробітники СБУ прийшли з обшуками до предстоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла. Проте в УПЦ МП заявили, що обшуки провели у «підсобному приміщенні лаври».

3 грудня співробітники поліції та Служби безпеки прийшли з обшуками у декілька єпархій Української православної церкви Московського патріархату на Житомирщині та в Києві.

1 грудня в управліннях Рівненської та Сарненської єпархій УПЦ МП заявили про масові виклики священиків на допит.

Як повідомлялося, 29 листопада у Стамбулі відбувся Синод Вселенського патріархату, який підготував статут (конституцію) майбутньої єдиної помісної Української церкви, проти якої виступає Українська православна церква Московського патріархату.

Помісна церква – це об'єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави та зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео