Тернополяни можуть продовжувати зимові тренування на вулиці

Ys9cCCKjQ_OgGEX3-GiSsA1

Без ризиків захворіти тренуватися може кожен. Головне - дотримуватись правил тренування на вулиці в холодну пору року. Так ви зможете підтримувати чудову фізичну форму і загартувати організм

Більшість з тих, хто тренується на свіжому повітрі, припиняють заняття на вулиці в холодну пору року через те, що є побоювання переохолодитися і захворіти, або посковзнутися і отримати травму. Проте погода – не перешкода спорту.

Вибір одягу та взуття для зимового тренування

Незалежно від того, які вправи ви збираєтеся виконувати, одягайтеся так, щоб в положенні стоячи вам було прохолодно. Коли ви почнете активно рухатися, то вам стане тепло.

Самий нижній шар одягу повинен бути вологовідштовхуючим. Для першого шару підійде одяг з поліпропілену, шовку, поліестеру, вовни. А ось бавовни варто уникати – вона затримує вологу і залишається вологою, як тільки намокне, тому буде відводити тепло від тіла. Придбайте комплект термобілизни.

Завдання середнього шару – утримати тепло, а верхнього – захистити від опадів. Середній шар повинен бути трохи вільнішим основного і контактувати з нижнім по всій поверхні. Вибір тканини приблизно той же, що і для першого шару.

Кращий варіант для верхнього шару –не куртка, а спортивний водонепроникний комбінезон, який закриє все тіло. Звичайно, одяг не повинен сковувати рухи. Якщо під час тренування вам тепло, і одяг залишається сухим, то можна не побоюватися переохолодження. Також важливо захистити від морозу руки, голову і обличчя, тому не забувайте шапку, рукавички і шарф. Бажано, щоб шапка і рукавички були з вітрозахисної тканини, так як вовняні продуваються вітром.

Шкарпетки з бавовни не підходять для тренувань на вулиці взимку. Вони швидко намокають. Підійдуть шкарпетки з вовни і деяких синтетичних матеріалів, як для першого шару.

Взуття для тренування на вулиці взимку вибирайте з нековзною підошвою і водонепроникними якостями.

Розминка

Розминка потрібна перед будь-яким тренуванням, і зимова – не виняток. Виділіть на неї 10-15 хвилин. Краще розігріватися в теплому приміщенні, але не так, щоб спітніти. Якщо ви займаєтеся на віддаленому тренувальному майданчику, до нього краще пробігтися – так м’язи не охолонуть.

Під час розминки акцентуйте уваги на м’язах, які найбільше будуть задіяні у вашому тренуванні. Якщо ви збираєтеся на пробіжку або покататися на лижах – розминайте м’язи ніг. Якщо будете вправлятися на турніку, розігрійте спину і руки. Для суглобів корисні кругові рухи і махи руками.

Правильне дихання

При будь-якому фітнес-тренуванні на вулиці в холодну погоду робіть вдих носом, а видих – носом або ротом. Слідкуйте, щоб випадково не вдихнути через рот – це підвищить ризик застуди, особливо якщо ви новачок в зимових тренуваннях, і ваша носоглотка НЕ загартована.

Якщо видихати носом стало важко, можливо, потрібно зменшити навантаження.

Питний режим

Як відомо, під час тренувань потрібно поповнювати запаси рідини в організмі. Але в холодну погоду звичайна вода з пластикової пляшки не підходить. Тому візьміть з собою на тренування термос з чаєм. Якщо ви покладете в чай лимон, мед та імбир, напій буде не тільки зігрівати, але і тонізувати. Важливо: чай повинен бути злегка теплим, а не гарячим, інакше можна переохолодитися.

Як завершити тренування

Після закінчення тренування потрібно відразу зайти в тепле приміщення і переодягнутися в сухий одяг. Заключну розтяжку м’язів теж краще робити в теплі. Можна випити гарячого чаю.

Якщо під час тренування на вулиці взимку ви відчули озноб, пора завершувати заняття, навіть якщо планована програма ще не виконана.

Якщо температура повітря на вулиці опустилася нижче -15 ° С, то від занять на вулиці краще відмовитися. Вірогідність захворіти в таку погоду значно підвищується. Те ж стосується дуже сильного вітру.

Дотримуючись цих правил, в холодну пору року вам не доведеться відмовлятися від спортивних занять на свіжому повітрі. Крім того, такі тренування мають додаткову перевагу – вони допомагають загартувати організм.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео