Тамара Коблик

8 грудня в історії Тернопільщини

8

Цього дня народилися:

Юліан Опільський (справжнє ім'я — Рудницький Юрій Львович; 8 жовтня/ 8 грудня 1884, Тернопіль — 9 лютого 1937, Львів) — український письменник — історичний романіст. Брат відомого вченого Степана Рудницького, швагро правника Станіслава Дністрянського.

250px-rudnytskyj_yurij_lvovych
250px-rudnytskyj_yurij_lvovych

Тарновська Марія (1892, село Коцюбинці, нині Гусятинського району Тернопільської області — 17 травня 1975, Детройт) — українська робітнича поетеса і прозаїк. Літературний псевдонім М. Вірляна.

Шкула Андрій (1986, м. Тернопіль) – журналіст, депутат Тернопільської міської ради.

shkula-andrij-petrovych1-200x267
shkula-andrij-petrovych1-200x267

Цей день в історії Тернопілля:

1930 року - засновано Тернопільський академічний обласний драматичний театр ім. Т Г.Шевченка. А було це так - цього дня, на базі самодіяльного драматичного колективу м.Охтирки, було створено другий робітничо-селянський пересувний театр Харківщини.

У березні 1945 року Охтирський драматичний театр ім.Т.Шевченка переводитьсна Тернопільщину.

В результаті офіційно закріплено існування двох театрів: Тернопільського обласного українського музично-драматичного театру Т.Г.Шевченка, реорганізованого з Охтирського драматичного театру Т.Г.Шевченка (раніше називається Другим робітничо-колгоспним пересувним театром Харківщини) та Чортківського міського театру Франка.

Театр Т. Г. Шевченка спочатку базується в м.Чортків (там тоді був обласний центр), а театр Франка – в м.Тернопіль; з переїздом же обласного центру з Чорткова до Тернополя театри помінялися базами.

8 квітня 1948 р. театр Франка об’єднується з театром Т.Г.Шевченка, в області працює Тернопільський обласний український музично-драматичний театр Т. Г. Шевченка. Його основний склад – артисти колишнього Охтирського театру Т. Г. Шевченка та приєднана до них частина колективу театру Франка.

1937 року - у м.Ленінграді (нині Санкт-Петербург, Росія) розстріляно педагога, наукового працівника Кам’янець-Подільської гідробіологічної станції, уродженця Збаражчини Антона Мартинюка.

1966 року - Указом президії Верховної Ради УРСР № 10/12 від створено Тернопільський район.

1966 року - відновлено Монастириський район.

2004 року - головою Центральної виборчої комісії став уродженець Тернопільського району Ярослав Давидович. Очолював ЦВК до 30 травня 2007 року.

Католики сьогодні відзначають Свято непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії.

День непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії, культ якої дуже популярний в католицизмі, - одне з головних свят, присвячених Богородиці.

Непорочне зачаття Діви Марії (лат. Immaculata Conceptio Beatae Virginis Mariae,офіційно — грец. Ευλληπσις τής 'αγιας και θεοπρομητορος Aννας) — католицький догмат, згідно з яким Марію з Назарету від миті її зачаття не забруднив перворідний гріх. Хоча вона була зачата Св. Йоакимом і Св. Анною, але з ласки Божої гріх прабатьків Адама і Єви не проявився в ній.

Хоча Святе Письмо ніде безпосередньо не стверджує про непорочне зачаття Богородиці, але Римо-Католицька Церква через проголошення догмату папою Пієм ІХ ствердила, що збереження Марії від гріха є логічним наслідком біблійного об'явлення. Торжество з приводу свята відбувається 8 грудня, за дев'ять місяців до святкування Різдва Богородиці 8 вересня.

320px-adepereda-immaculee-conception-lyon
320px-adepereda-immaculee-conception-lyon

«Марш мільйона» — третє Всенародне Віче Революції Гідності, що відбувся в центрі Києва. За різними оцінками в мітингу взяли участь понад мільйон людей.

8 грудня 2013 року відбулося третє за ліком Народне Віче Революції Гідності (Євромайдану). Оскільки влада, на чолі з тодішнім Президентом Віктором Януковичем, проігнорувала вимоги попереднього Віче, то рівно через тиждень, в неділю, люди знову зібралися протестувати на центральних площах Києва та інших міст України. За різними оцінками, тільки в Київському мітингу взяло участь понад мільйон учасників.

Зі сцени Майдану виступили політичні, громадські та культурні діячі. Тодішній голова політради ВО «Батьківщина» Олександр Турчинов оголосив намір почати блокаду урядових будівель в ценральній частині Києва. Також опозиція дала Віктору Януковичу 48 годин на виконання вимог Майдану. В іншому випадку пригрозили блокувати його резиденцію в Межигір'ї, що розташована недалеко від столиці України.

Після завершення офіційної частини заходу, мітингувальники організовано рушили до урядового кварталу де за декілька годин спорудили кілька барикад та блок постів, чим фактично заблокували роботу всіх урядових установ. Зокрема, були заблоковані вулиці Грушевського, Лютеранська, Круглоуніверситетська, перехрестя Шовковичної та Богомольця.

За планом організаторів, у випадку подальшого ігнорування вимог Майдану владою, вони планували постійно розширювати блокаду на нові вулиці та урядові установи. Саме з цього дня активну роль в революції почав відігравати «Автомайдан», який особливо відзначився в блокуванні заміської резиденції Януковича в Межигір'ї днями пізніше.

Також в цей день відбулася інша, не менш знакова подія, а саме — повалення пам'ятника Леніна на бульварі Шевченка в центрі Києва. Нагадаємо, що перша спроба повалення відбулася неділею раніше та була зупинена міліцією. Але цього дня мітингувальники виявилися краще підготовленими і їм, за допомогою тросів, вдалося таки повалити тоталітарний ідол минулого та розібрати його на сувеніри. А так як міліція не втручалася, то і жодного сувеніру їм не дісталося.

Саме ця акція стала початком історичного всеукраїнського флешмобу під назвою «Ленінопад». В результаті ленінопаду тільки за зиму 2013-2014 років по всій Україні було знесено чи пошкоджено сотні ідолів радянського тоталітарного режиму.

evromaydan_bee84
evromaydan_bee84

Іменини сьогодні святкують Клими, Клавдії і Петри.

Вибір читачів за тиждень

Відео