Орест Сарматський

Наступного року збільшиться кількість виробників цибулі — прогноз (Агро-новини)

цибуля

У цьому сезоні цибуля стала трендом українського плодоовочевого ринку. Виробництво цієї продукції суттєво впало не тільки в Україні, але й в країнах ЄС, що провокує майже ажіотажний попит як на внутрішньому ринку, так і з боку експортерів. Так, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев прогнозує, що вже наступного сезону кількість виробників цибулі збільшиться. Про це повідомляє АПК-Інформ: овочі та фрукти.

«Вже наступного року варто очікувати стрімкого збільшення кількості гравців в сегменті цибулі. Більш того, як показує багаторічний досвід, до вирощування цибулі будуть вдаватися навіть ті компанії, які не тільки не мають досвіду її виробництва, а навіть зовсім не є професійними аграріями», — вважає Олексндр Хорев.

Експерт підкреслює, що торгова активність на ринку цибулі спостерігається навіть в умовах рекордних цін на ці овочі за всю історію незалежності країни. Зокрема, наразі господарства пропонують якісну цибулю по 11-12 грн/кг, що в середньому втричі дорожче, ніж на початку зими 2017 р.

«Поки що передумов для змін цінових тенденцій немає навіть не дивлячись на активний імпорт цибулі з Казахстану та Азербайджану. Таким чином, цибуля і далі буде дорожчати як під впливом зменшення пропозиції, так і завдяки активному експорту до ЄС», — наголосив експерт.

Картопля подорожчала вперше за сезон

За листопад ціни на картоплю піднялися на 35%, а за останній тиждень місяця вартість продукції вперше переросла рівень минулорічних цін. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

Протягом всієї осені фермерам ніяк не вдавалось підняти ціни на картоплю. Але з середини листопада вони пішли в гору і сьогодні вже досягли позначки 4,0-4,8 грн/кг (0,12-0,15 EUR/ кг). Така ціна, станом на початок грудня, є найвищою за останні 5 років.

картопля
картопля

Виробники сподіваються на укріплення тенденції до зростання, адже останні кілька сезонів ціни на їх продукцію лишались стабільно низькими. Крім стабільного скорочення внутрішнього споживання, починаючи з 2015 р. в українських виробників постійно виникали проблеми із експортом ранньої картоплі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео