Віра Олександрович

Сотні людей на Тернопільщині ще до нового року можуть залишитися без роботи (фото, відео)

Круглий стіл

Аграрії і представники переробної галузі Тернопільщини не стримували емоцій, описуючи ситуацію, в якій нині ледь виживають. Адже у нашому краї під загрозою закриття опинилося вже не одне підприємство. Причина – неможливість відправити продукцію партнеру чи замовнику. Усі звинувачення – у бік «Укрзалізниці».

Нагадаю, нарада із питань забезпечення безперебійної роботи залізничних перевезень в області відбулася вчора, 7 грудня. Адже ситуація із забезпеченням підприємств вагонами і тягачами для вивезення зерна та будівельних матеріалів і надалі залишається критичною. Через їх нестачу підприємства, що формують економіку області, зазнають шалених збитків (читайте також ТУТ – прим.).

Аграрії
Аграрії

На нараді, де були присутні заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета, голова Тернопільської обласної держадміністрації Степан Барна, його перший заступник Іван Крисак, представники «Укрзалізниці», аграрії Тернопільщини і керівники багатьох промислових підприємств, планували напрацювати ефективну модель роботи, що дозволить розблокувати економіку області.

На порядку денному було два питання: про проблеми із забезпеченням залізничних перевезень сільськогосподарської та іншої продукції в області, а також - про стан забезпечення безперебійної роботи залізничниці і перспективи експлуатації залізничних станцій в області на 2018-2019 рр.

Гарач
Гарач

Найемоційніше висловлювали свою думку, звісно ж, місцеві аграрії та представники переробної галузі. Зокрема, директор приватного підприємства “Захід-Агроінвест” Василь Гарач повідомив, що незабаром виробництво спиниться, а отже, всі працівники поповнять лави безробітних.

[embed]https://youtu.be/jCHTncyKzJw[/embed]

Йде повний саботаж з боку «Укрзалізниці» і її Тернопільської дирекції, у тому числі. Ми вже дійшли до краю, - каже Василь Гарач. – Нам розказують байки, які вже набридло слухати. У нас є українські та іноземні партнери. Працюють 450 людей. І до нового року ми будемо змушені виставити їх на біржу. Ну, то будете їм далі платити із державної казни – допомоги із безробіття.

Додамо, це підприємство працює у Лановецькому районі і займається виробництвом олії. І воно, за словами керівника, не отримало цього року жодної підписаної заявки на вагони від «Укрзалізниці». Натомість шахраї-посередники, які пропонували директорові вивезти продукцію за «певну суму», уже до нього телефонували неодноразово (про те, що аграрії готові висипати зерно на дороги, «Терен» писав ТУТ – прим.).

Іскерський
Іскерський

Керівник елеватора ПП НВО «Енергоощадні технології» Іван Іскерський із Гусятинського району питання ще більше загострив.

[embed]https://youtu.be/WJ3jp6DEEaI[/embed]

Область цього року зібрала величезний урожай зернових – 3 млн 200 тонн, то відвантаження упало удвічі, - уточнює він. – Але ще більша проблема в тому, що основні споживачі – трейдери відмовилися купувати зерно у Тернопільській області. Тобто гроші в наш край взагалі перестали надходити!

Включилися у дискусію і представники гірничо-добувної галузі краю. Зокрема, Роман Яворський – комерційний директор ПрАТ «Тернопільський кар’єр» наголосив, що для вивезення вапняків потрібні дещо інші вагони, ніж для зерна. Тож і проблема має інший бік.

Для нас важлива ритмічність роботи, адже ми постачаємо сировину для металургійних комбінатів Донеччини, - каже він. – Оскільки є ризик, що наш вапняк не потрапить до них вчасно, то заводи купують сировину у Туреччині, Словаччині і навіть у Росії. Україна щороку через це втрачає 100 млн. дол., бо ці гроші йдуть за кордон, хоча могли б залишатися тут.

[embed]https://youtu.be/65-3XGVxluE[/embed]

До речі, це підприємство вже має у планах будівництво другого заводу. Тобто вони готові взяти солідний кредит і подвоїти потужності, але вивезти свою сировину просто не зможуть. І така загроза дійсно існує, адже видобувна галузь Тернопільщини цього року потребувала 6200 вагонів, а отримала тільки 4000. Причому на деяких підприємствах, за словами Степана Барни, не було жодного вагона! Якщо взяти до уваги, що в кожному кар’єрі працюють від 50 до 100 людей, то вони можуть незабаром поповнити лави безробітних.

Залізниця
Залізниця

Захищати реноме залізниці відразу взявся Сергій Підгородецький – в. о. директора філії «Центр транспортної логістики» АТ «Укрзалізниця». За його словами, залізничники нині відчувають не лише брак рухомого складу, тобто вагонів і локомотивів, а й пального.

[embed]https://youtu.be/rbKHi0Imuco[/embed]

Принагідно він озвучив ще одну цікаву цифру. Виявляється, за рік тільки на Тернопільщині вандали пошкодили 90 вагонів «Укрзалізниці». А ремонтувати цю – переважно застарілу техніку просто немає чим, бо запасні деталі виробляють тільки у Росії. Зважаючи на санкції, введені Україною через війну на сході, жоден тендер не відбувся.

[embed]https://youtu.be/RszWawE1Gy8[/embed]

На Тернопільщині залізнична інфраструктура – часів батьки Махна, - додає він. – Саме тому залізничники пішли на такий крок, як маршрутизація подачі вагонів. Але багато що залежить і від вас. Підготовка має бути і з вашого боку. Так, на Південно-Західній залізниці відвантаження можна здійснювати 24 години на добу. А біля ваших елеваторів навіть маневрувати локомотиви не можуть.

Єдине, що потішило у виступі Сергія Підгородецького – про закриття станцій на Тернопільщині поки що не йдеться. Втім, долучитися до їхньої модернізації треба буде і місцевій владі, і представникам бізнесу. У тому, чи була ефективною ця зустріч, ми пересвідчимося незабаром. Якщо число безробітних до кінця року почне рости, то висновок буде очевидним: системну кризу, що виникла у нашій області, вирішити так і не вдалося.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео