Тамара Коблик

9 грудня в історії Тернопільщини

9

Цього дня народилися:

Дорош Лев (1891, с. Золотники, нині Теребовлянського району – 23.11.1982, м. Куртин Бей, США) – священик, громадський діяч.

Конечна Алла (1960, м. Заліщики) – хореограф, педагог.

Косовський Яків (1899, Чернихів нині Зборівського району Тернопільської області — 11.04.1975, Торонто) — український культурно-громадський діяч, письменник, драматург, етнограф.

косовський
косовський

Рудковський Василь (1945, с. Саранчуки, Бережанського району) – редактор, журналіст, перекладач.

рудковський
рудковський

Стахіра Йосип (1934, с. Нирків тепер Заліщицького району Терноп. обл.) – фізик, кандидат фізико-математичних наук.

Stahira
Stahira

Ткаченко Андрій (1971, м. Тернопіль) – депутат Тернопільської міської ради.

0Tkachenko_7_15
0Tkachenko_7_15

Юрик Тарас (1980, с. Кобилля Збаразького району Тернопільської області) — український політик. Народний депутат України 8-го скликання, член партії «Блок Петра Порошенка». Член МДО «Депутатський контроль».

Юрик_Т.З
Юрик_Т.З

Цей день в історії Тернопілля:

1899 року – об 11 год. ранку маґістрат офіційним оголошенням за підписом бурмістра В. Лучаковського скликав збори римо-католицьких парафіян Тернополя у зал засідань міської ради. Вони мали обрати делеґата на розгляд справи результатів конкурсу будівлі та питання фондів будови.

1918 року – у Тернополі побачило світ видання Державного секретаріату фінансів ЗУНР - «Обіжник у справі роботи скарбових округів».

Упродовж 8–9 грудня 1918 року у Тернополі тривали переговори щодо узгодження всіх процедурних питань із новоприбулим представником Директорії УНР Григорієм Сидоренком про злуку обох українських держав.

Кількість неписьменних українців у Тернополі (за даними перепису населення від 9 грудня 1931 р.) становила 134 тис. 117 осіб

1965 року – створено Тернопільський обласний комітет народного контролю, який займався систематичною перевіркою виконання директив уряду, дотримання державної дисципліни, соціалістичної законності, попередження помилок і можливості зловживань.

У зв’язку з постановою Верховної Ради УРСР від 20 листопада 1990 року №639 і рішення третьої сесії Тернопільської обласної Ради народних депутатів від 28 грудня 1990 року Обласний комітет народний контроль ліквідовано.

1992 року – в м.Ґлендейл (штат Каліфорнія, США) помер американський кіноактор, спортсмен, уродженець с.Купчинці Козівського району Михайло (Маркіян) Мазуркевич (Майк Мазуркі)

У дитинстві разом з батьками емігрував до США.

Його ім’я було популярним ще до дебюту Мазуркі у Голлівуді, бо як борець-професіонал важкої ваги у 1930-их роках він провів понад 4000 поєдинків, а перед тим грав у професійних футбольних та баскетбольних командах.

Майк Мазуркі дебютував у Голлівуді у 1941 році у стрічці «Шанхайський жест». Згодом були: «Самсон і Даліла» (1949), «Ніч і місто» (1950), «Навколо світу за 80 днів» (1956), «Повна кишеня чудес» (1961), «Осінь шайєнів» (1964) та інші. Деякі роботи Мазуркі знайомі і нашим глядачам, зокрема невеликі ролі у стрічках «У джазі тільки дівчата» (1959) та «Цей шалений, шалений, шалений, шалений світ» (1963).

Усього зіграв понад 130 ролей у кінофільмах Голлівуду.

1997 року - в м.Чикаго (США) помер адвокат, магістр права, громадський діяч у діаспорі, уродженець Підволочищини Осип Михайлович Губчак.

2010 року - було дано офіційний старт енциклопедичному виданню «Тернопільщина. Історія міст і сіл».

9 грудня вважається Міжнародним днем боротьби з корупцією. Він відзначається з 2003 року у зв'язку з рішенням Організації Об'єднаних Націй, за участі якої 1 грудня відбулося підписання політичної конвенції проти корупції.

Це свято є приводом звернути увагу всієї світової спільноти на необхідність відмови від корумпованості багатьох державних структур, яка завдає непоправної шкоди всьому національному й світовому добробуту.

Чоловік, що запропонував відзначати цей день, — Ханс Кореллі — закликав приєднатися до антикорупційного руху представників понад ста країн. Підписана ними конвенція стала важливим інструментом у цьому процесі. Серед країн, які першими ратифікували цей документ, була й Україна. Сьогодні в нашій країні відзначається один з найвищих рівнів корупції в світі. Тому Україна, як і інші країни Східної Європи, розробляє антикорупційні програми для створення правового суспільства.

yt7orqwr68s
yt7orqwr68s

У вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН постановила проголосити 9 грудня Міжнародним днем пам’яті жертв злочину геноциду, вшанування їхньої людської гідності і попередження цього злочину (A/RES/69/323). Ця дата була обрана в зв’язку з тим, що в цей день в 1948 році була прийнята Конвенція про запобігання злочинові геноциду і покарання за нього.

Мета цього Дня - підвищувати обізнанность про Конвенцію щодо попередження злочину геноциду і покарання за нього та її ролі в боротьбі з геноцидом і попередженні цього злочину, як воно визначено у Конвенції, щоб поминати людей, які стали його жертвою, і шанувати їх пам’ять.

Приймаючи цю резолюцію без голосування, всі 193 держави-члена тим самим підтверджують, що кожна окрема держава відповідальна за захист свого населення від геноциду, що така відповідальність передбачає попередження цього злочину, в тому числі підбурювання до нього.

219272880
219272880

А ще сьогодні - День благодійності в Україні.

Іменини сьогодні святкують Інокентії, Юрії, Якови, Олімпії.

Вибір читачів за тиждень

Відео