Орест Сарматський

Виробники молока матимуть менший прибуток за минулорічний — прогноз (Агро-новини)

молоко

Третій місяць поспіль Український молочний індекс (УМІ) зростає, але за підсумками року прибутковість молочного виробництва буде нижчою за минулорічну. Таким прогнозом поділився експерт ФАО Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, у листопаді 2018 р. УМІ зріс на 8,4%, а за три місяці — вже на 28,5%.

- Відмінність зростання УМІ в листопаді від попередніх двох місяців полягала в тому, що цим разом зростання відбувалося, передусім, завдяки зростанню закупівельної ціни на молоко, а в попередніх місяцях – за рахунок здешевлення кормового раціону, — наголосив експерт.

За його словами, попри зростання протягом останніх трьох місяців, УМІ в листопаді 2018 р. все ще був на 13,2% нижчим, ніж в листопаді 2017 р. і на 10,3% нижчим, ніж в середньому за останні сім років для цього місяця. Крім того, загальний УМІ за 11 місяців 2018 р. був нижчим за минулорічний на 14,4% та меншим за середній на 7,4%.

- Отже, не зважаючи на зростання УМІ протягом останніх місяців, поточний рік точно не буде дуже прибутковим для виробників молока, — прогнозує Андрій Ярмак.

За його прогнозами, у грудні УМІ, як правило, зростає на 3-5%. Якщо ж врахувати тенденції світового ринку, то, цілком можливо, що в поточному році суттєвих причин для його зростання буде менше.

Україна значно збільшила експорт волоських горіхів

З початку року Україна різко наростила експорт волоських горіхів. Виручка від експорту за цей період склала $ 77,3 млн і виросла на 77% у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Туреччина за вказаний період стала найбільшим імпортером ядра волоського горіха з України, купивши продукції на $9,3 млн або 2,6 тис. т. Таким чином Туреччина збільшила закупівлі горіха з України за січень — жовтень 2018 р. у 5,5 разів. На другому місці Франція, яка закупила ядер волоського горіха з України на $8,5 млн.

горіхи
горіхи

Експорту горіха з України в Болгарію збільшився в 4,5 рази за вказаний період, а у Румунію — майже у 7 разів.

Цього року країни, які майже не купували волоський горіх в України — Чехія і Словенія — збільшили обсяги закупівель у 2018 р.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео