Віра Олександрович

На Тернопільщині просять повернути звання Героя символу боротьби за незалежність України (фото)

Сесія

Менше 50-ти депутатів беруть участь у сесії Тернопільської обласної ради, яку сьогодні, 10 грудня, вирішили проводити у Почаєві, що на Кременеччині.

Втім, кворум у залі є. Тож кілька рішень політики вже ухвалили. Варто зауважити, що за підрахунок голосів і встановлення результатів голосування під час виїзного 4-го пленарного засідання 10-ї сесії відповідають члени лічильної комісії. Вони щоразу підходять до депутатів, які засвідчують «за», «проти», «утримався» своїми особистими підписами.

Сесія2
Сесія2

Нагадаємо, зібрали депутатів у будинку культури, що на вул. Шевченка, 2. На розгляд політиків винесли близько 70-ти питань, що давно чекають на розгляд і ухвалення («Терен» писав про це ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Спершу на засіданні прийняли зміни до обласного бюджету на 2018 рік. Зокрема, за рахунок субвенції із Чортківського міського бюджету спрямують кошти управлінню капітального будівництва на співфінансування інвестиційних проектів «Технічне переоснащення станції доочистки води на вул. С. Бандери у Чорткові Тернопільської області», відповідно до загальнодержавної програми «Питна вода України». Окрім того, гроші від Байковецької сільської ради передадуть на «Будівництво спортивного майданчика для міні-футболу зі штучним покриттям у с. Байківці Тернопільського району».

Також депутати підтримали пропозицію здійснити перерозподіл бюджетних коштів, відповідно до звернень головних розпорядників коштів. Рішення отримало підтримку більшості. Після цього на сесії прийняли ряд звернень. Зокрема, до Високопреосвященних владик Української православної церкви щодо участі в об’єднавчому соборі.

Наступним було звернення до Президента України Петра Порошенка щодо повернення звання Героя України Степану Бандері. У тексті йдеться (цитуємо): «ХХ століття перетворилося для українського народу в епоху невпинної боротьби за незалежність України. Одним із провідних і найбільш активних учасників цієї боротьби за незалежність був Степан Бандера. Саме він виступав одним із головних ініціаторів проголошення Акту відновлення Української держави від 30 червня 1941 року, сприяв розгортанню визвольної діяльності Організації Українських Націоналістів та створенню Української Повстанської Армії, яка вела відчайдушну боротьбу за українську державність проти радянського та німецького окупаційних режимів.

Бандера
Бандера

Він став не просто людиною, а й уособленням і символом боротьби за незалежність України. Завдяки незламному духу і вірі у самостійність України Степан Андрійович вважався одним із головних ворогів німецького та радянського окупаційних режимів». І далі: «Зокрема, у Законі України «Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у XX столітті» від 9 квітня 2015 року статтею 1 визначено те, що борцями за незалежність України в тому числі є члени ОУН. Згідно ж цієї статті  Закону України «Про державні нагороди України» саме державна нагорода є вищою формою відзначення громадян за видатні заслуги перед Україною.

Саме тому, є всі підстави для вшанування героїзму і самопожертви, вкладу Степана Бандери у становлення незалежної української держави шляхом відновлення звання Героя України та усунення законодавчих колізій, що поставили б під сумнів таке рішення».

«Терен» стежитиме за перебігом подій на сесії. Попри те, що трансляцію засідання черговий раз не забезпечили, ми будемо повідомляти читачам про найцікавіші моменти засідання.

Фото автора і з сайту обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео