Оксана Бучко

Народні депутати Тернопільщини використовували бюджетні кошти для самореклами?

9.12_ternopil_vydy_resursiv

Випадки ймовірного використання бюджетних ресурсів народними депутатами від певних політичних партій у цілях самореклами та непрямої дочасної агітації зафіксували на Тернопільщині, повідомляють спостерігачі ОПОРИ. Такий моніторинг провели з червня по жовтень, під час якого відслідковували ознаки зловживання політиками бюджетним адмінресурсом для власного піару. Основним предметом дослідження були субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій, кошти Державного фонду регіонального розвитку та Дорожнього фонду.

У рамках даного дослідження у Тернопільській області було зафіксовано 34 випадки ймовірно використовування держресурсів.  Згідно з результатами:

- у 55,9% (19) імовірно використали субвенцію на соціально-економічний розвиток територій;

-у 17,6% (6) - Дорожній фонд;

-у 26,5% (9) - важко визначити джерело надходжень.

До останніх належать: ремонти автомобільних доріг, оснащення спортивних майданчиків, покращення матеріально-технічної бази закладів освіти і лікарень, реконструкції будівель та інше. Переважно такі події відбувались у селах. Для ймовірної популяризації даних подій використовувались дописи на особистих сторінках нардепів та офіційних сторінках партій у мережі Facebook, публікації у інтернет-виданнях, а також повідомлення на сайтах органів місцевої влади. Також були зафіксовані випадки можливого піару на публічних заходах, таких як відкриття спортивного майданчика або нового відділення в лікарні.

Громадянська мережа ОПОРА звернулась до Кабінету Міністрів України та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з рекомендаціями щодо забезпечення більш прозорого та рівномірного розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій, а також попередження випадків зловживання адміністративним ресурсом під час загальнонаціональних виборів 2019 року.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео