Оксана Бучко

Тернопільські школярі приміряли роль слідчого

34434891_897938613726353_7906508443693875200_n

У складній життєвій ситуації часто губляться у варіантах поведінки навіть дорослі люди зі сформованою свідомістю. Куди важче вирішити такі питання дітям. Які права дітей гарантуються державою? Як неповнолітнім захистити свої права та отримати правову допомогу? Як запобігти та  захиститись від булінгу в школі?  Відповіді на ці та інші питання мали змогу дізнатись тернопільські школярі на уроках правових знань.

Один урок уже провели в Тернопільській спеціалізованій школі № 17. Учні могли дізнались, куди звертатись за правовою допомогою, як запобігти порушенням прав людини і навіть мали змогу побувати в ролі слідчих. Також учнів проінформували  про основні права, що гарантуються людині міжнародними нормативними актами та способи їх захисту.

Як послідовно пройти процедуру звернення до центру правової допомоги неповнолітнього розповів комунікатор Регіонального центру Володимир Карий.

-Отримати допомогу можна як звернувшись до будь-якого центру чи бюро правової допомоги, так і по телефону, - зазначив Володимир Карий. -  Отримати юридичну консультацію можна навіть онлайн. Для цього варто просто написати в соціальних мережах повідомлення з описом ситуації на офіційну сторінку центру.

Неповнолітнім нагадали також про право на захист під час адміністративного чи кримінального затримання.

-В жодному випадку не можна тікати, це тільки ускладнює ситуацію, - наголосив начальник відділу організації надання БВПД Регіонального центру Олен Кононенко. -  При проведенні затримання поліцейські зобов’язані негайно повідомити Регіональний центр. Вам необов’язково звертатись самому, право на захист при затриманні неповнолітніх застосовується автоматично.

Урок правових знань присвячений Дню прав людини та 70-й річниці проголошення Загальної декларації прав людини. Захід проводився в рамках Всеукраїнського тижня права. Краще усвідомити важливість своїх прав допомогли буклети «Твої права – твій надійний захист» та «Паспорт прав дитини», які школярі змогли отримати.

Інформацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео