Тамара Коблик

12 грудня в історії Тернопільщини

12

Цього дня народилися:

Казімеж Айдукевич (пол. Kazimierz Ajdukiewicz; 1890, Тернопіль — пом. 12 квітня 1963, Варшава, Польща) — польський логік, філософ, семантик. Доктор філософії (1912), доктор габілітований (1920), професор (1925). Дійсний член Польської АН (1952).

Ajdukiewicz
Ajdukiewicz

Надійка Гербіш (у дівоцтві Шевченко) (1987, Збараж) — українська письменниця, журналістка, перекладачка.

Н_гербіш
Н_гербіш

Джинджиристий Мирослав — (1931, с. Настасів, нині Тернопільського району Тернопільської області) — режисер театру та кіно. Заслужений діяч мистецтв України (1997).

джинджиристий
джинджиристий

Венедикт Лавренюк (1933, Мізюринці, Шумського району — 2006) — український етнограф, краєзнавець і музеєзнавець. Багаторічний директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею, перший голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців.

Лавренюк_Венедикт_Антонович
Лавренюк_Венедикт_Антонович

Степан Новицький (псевдо: «Вій», «Вадим», «В'юн», «Спец», «Степ») (* 1905, м. Тернопіль — 25.10.1944, Равщина) — військовий референт Крайової Екзекутиви ОУН ЗУЗ, шеф військового штабу крайового проводу ОУН ЗУЗ, військовий інспектор крайового штабу УПА-Захід.

Новицький_Степан
Новицький_Степан

Свідерський Микола (1892, Почаїв, Кременецький район, Тернопільська область — 2.09.1951, Сідней, Австралія) — український військовик, видавець, громадський діяч. Член Української Центральної Ради.

Борис Хижняк (1941, Кіровоградської області — 31.10.2008, м. Тернопіль) — письменник, журналіст, громадський діяч. Член Національної спілки письменників. Один з фундаторів відомого у світі журналу «Тернопіль», що був заснований 1990 року, всеукраїнських премій імені Братів Богдана і Левка Лепких та Іванни Блажкевич, лауреатами яких є цвіт української нації.

хижняк
хижняк

Станіслав Чикалюк (1863, с. Супранівка, Підволочиського району – 1926, Тернопіль) – випускник правничого факультету Львівського університету, доктор права. Працював адвокатом у Тернополі, був активним діячем місцевої філії «Просвіти», «Міщанського братства», низки інших українських товариств. В період ЗУНР - заступник комісара Тернополя.

Цей день в історії Тернопілля:

1603 року – в Тернополі несподівано помер руський князь, державний діяч ВКЛ Речі Посполитої, волинський воєвода, улюблений син  Костянтина Василя II Острозького Олександр Острозький. Імовірна причина смерті 33-річного князя – отруєння.

1844 року – цісар Фердинанд І надав Тернополю власний герб, яким стала «Леліва» Тарновских, і статус королівського міста. Герб мав щит німецької форми блакитного кольору, на якому сяяла золота (або срібна) шестипроменева зірка над золотим півмісяцем, повернутим ріжками догори. Щит вінчала корона. Геральдичні фігури символізують Ісуса Христа і Пресвяту Богородицю, а популярно - перемогу християнства над мусульманством. Герб «Леліва» має також Тарнув (Тернів) у Польщі - родинне місто Тарновских.

1918 року – на засіданні у Тернополі Державний Секретаріат ЗУНР ухвалив рішення, що «справа злуки з Україною» має бути розглянута на найближчому засідання УНРади. На переговори з Директорією УНР до Києва вдруге виїхав Л. Цегельський.

1953 року – у Тернополі помер правник, активний учасник національно-визвольних змагань Володимир Брикович. У період ЗУНР очолював Тернопільський окружний військовий суд. Згодом співробітник Галицького революційного комітету, громадський діяч. Був симпатиком ОУН. 24 червня 1941 р. заарештований органами НКВС.

грудень 1975 р. - на тернопільські вулиці вийшли перші тролейбуси. Рух починали 20 чеських машин Skoda-9Tr.

[caption id=«attachment_55152» align=«alignnone» width=«500»]

ФОТО 12 ГРУДНЯ 1975 РОКУ. ЙМОВІРНО, ВУЛИЦЯ БЕРЕЖАНСЬКА
ФОТО 12 ГРУДНЯ 1975 РОКУ. ЙМОВІРНО, ВУЛИЦЯ БЕРЕЖАНСЬКА

ФОТО 12 ГРУДНЯ 1975 РОКУ. ЙМОВІРНО, ВУЛИЦЯ БЕРЕЖАНСЬКА[/caption]

Щорічно 12 грудня відзначається День сухопутних військ України – професійне свято для всіх військовослужбовців Сухопутних військ Збройних сил України, засноване президентом в 1997 році.

Сухопутні війська Збройних Сил України були сформовані у складі Збройних Сил на підставі Указу Президента відповідно до статті 4 Закону України «Про Збройні Сили України» в 1996 році.

Сухопутні війська збройних сил є головним носієм бойової могутності незалежної Української держави. За своїм призначенням та обсягом покладених на них завдань, вони відіграють вирішальну роль у виконанні своїх функцій, як в мирний, так і воєнний час. За чисельністю вони складають майже половину збройних сил України.

Роди військ Сухопутних військ Збройних Сил України: механізовані і танкові війська, ракетні війська і артилерія, армійська авіація, аеромобільні війська, війська протиповітряної оборони.

військ
військ

Швейцарський прапор офіційно був заснований 12 грудня 1889 року. Він являє собою квадратне полотнище червоного кольору з білим хрестом в центрі. Прапор має квадратну форму, що незвично для європейських прапорів.

Прапор Швейцарії – другий прапор у світі (якщо говорити про держави), який не є прямокутним. Він має форму квадрата червоного кольору з білим прямим хрестом у центрі, кінці хрестовин якого не досягають країв полотнища. Офіційно затверджений як державний прапор Швейцарії у XIX столітті.

швейцарія
швейцарія

Сьогодні – День діви Марії Гваделупської в Мексиці.

Національним святом цей день став вважатися з 1859 року. Свято символізує зміцнення католицької віри на землях Мексики. Віру завезли іспанці, які спочатку намагалися силою насадити чуже індіанцям уявлення про єдиного бога. Боротьба релігій тривала аж до тих пір, поки одному з індіанців — Хуану Дієго — не з'явилася Діва Гваделупі. З цього дня релігійна історія Мексики змінилася.

12 грудня 1531 молодий індіанець Хуан Дієго тримав шлях до пагорба Тепейак, коли раптово небо над ним осяяло яскраве світло, і перед ним постала Діва Марія. Пізніше він описав її як «молоду дівчину з чорними волоссям і темною шкірою, яка була більше схожа на дівчину з племені індіанців, ніж на білу». Вона наказала йому піти до священика і попросити того побудувати церкву на пагорбі Тепейак ... Але священик не повірив словам індіанця і не виконав його прохання.

Через кілька днів Діва Марія знову з'явилася Хуану Дієго і сказала, щоб він зібрав букет квітів з вершини пагорба. А так як на дворі була зима, і ніяких квітів не було, молодий чоловік здивувався, але все ж піднявся на пагорб. Яке ж було його здивування, коли він виявив там ціле поле прекрасних квітів! Хуан Дієго набрав оберемок квітів і знову вирушив до священика. Коли він розгорнув перед священнослужителем свою накидку, в яку загорнув квіти, перед очима обох постав образ Діви Марії, чудесним чином проявився на тканині накидки. Тоді, нарешті, священик повірив словам молодого індіанця і взявся за будівництво Базиліки на честь Діви Гваделупі ...

922
922

Сучасна Росія відзначає День Конституції 12 грудня. Саме в цей день в 1993 році була всенародним голосуванням прийнята Конституція, завдяки чому з 1994 року 12 грудня стало державним святом і неробочим днем.

den-konstitucii-rf
den-konstitucii-rf

12 грудня День незалежності святкують у Кенії.

У 1963 році відбулось звільнення народу Кенії від важкого гніту Британської імперії і її мешканці вперше за століття отримали шанс побудувати державу для кенійців, втілити в реальність мрії про гідне життя чорношкірої людини і громадянина.

кенія
кенія

Іменини сьогодні святкують Ольги, Неоніли, Івани, Парамони, Акакії, Філумени.

Вибір читачів за тиждень

Відео