Діти в Тернополі могли легко купувати наркотики – доведено журналістами (відео)

Впродовж останнього року в Тернополі на фасадах будівель все частіше з’являлися нерозбірливі написи. З часом стало зрозуміло, що це інтернет-посилання. Виявилося, що настінні написи – це адреса сайту, за яким ховається... продаж наркотиків. Ми вирішили поекспериментувати, а чи реально в Тернополі купити наркотичні засоби? Як виявилось, схема збуту доволі проста.

У месенджері Telegram організатори такого виду торгівлі створили бота, який веде механічну переписку з тими, хто хоче отримати наркотики. Відбувається все безконтактним способом: людина обирає місто та вид наркотику. Далі йому пропонують оплатити цю послугу.

Таким способом ми купили 6 пакуночків забороненої речовини. Оплату здійснювали в терміналах, а потім надсилали час оплати, як у квитанції, чи безпосередньо її фото. І лише після цього Бот викидав нам карту та фото, де можна забрати «закладку».

Таким нехитрим та загальнодоступним способом ми довели, що будь-який школяр може абсолютно вільно, користуючись лише телефоном з інтернетом, здійснити подібну покупку.

Все це далеко не поодинокі випадки, а чітко налагоджена схема по багатьох містах України, де для схованок використовують практично всі мікрорайони.

Коли ми завершили експеримент, постало питання, а куди ж, власне дивляться, правоохоронні органи? Саме тому із придбаними наркотиками ми пішли до поліції. Відповідно до процедури, ми все віддали слідчому. Вже пізніше виявилося, що в придбаних нами пакунках дійсно наркотик - канабіс, або іншими словами, марихуана.

Правоохоронці пояснюють…

8 молодих людей, яких підозрюють в розповсюдженні наркотиків на Тернопільщині, отримували в місяць «винагороду» в розмірі 30-50 тисяч гривень кожен. Організатор схеми - ще сотню. Якщо їхній «заробіток» сумувати та поділити на середню вартість однієї закладки, то виходить, що в місяць лише в Тернополі такими сумнівними послугами користувалося не менше тисячі «клієнтів».

- Працівникам Управління протидії наркозлочинності від небайдужих громадян і також після моніторингу мережі Інтернет стало відомо, що група осіб у місті Тернополі займається незаконним збутом наркотичних засобів - марихуани - через так звані «закладки». На даний час нами встановлено дев'ять осіб, які причетні до цієї злочинної схеми. Відбувалося це наступним чином: споживач наркотиків поповнював гаманець EasyPay, закидав його в інтернет-магазин. Потім йому видавалися фотографії, де знаходиться закладка наркотичного засобу. Рекламу останні особи розміщувати на фасаді будинків, розмальовуючи їх адресою, де можна знайти цей інтернет-магазин. Закладки, як правило, знаходилися у під'їздах: між батареями, в поштових ящиках, на підвіконниках. Тобто у зовсім різних місцях, де завгодно, де мали можливість закласти, там і  закладали. Від початку року ми почали документувати даних осіб і пік їхньої активності припав на початок червня. Організатором є не місцевий студент одного із вищих закладів міста Тернополя, йому 25 років. До слова, середній вік даних осіб від 20 до 25 років. Коштували наркотичні засоби в середньому 220 грн за 1 грам товару - марихуани. Працювали підозрювані в 11 містах України, в тому числі у Тернополі. Нами була проведена спеціальна операція: вилучили два мобільних телефони, комп'ютерну техніку, банківські карточки, а також близько чотирьох кілограм марихуани, яка мала потрапити до споживачів. На даний час чотирьох осіб затримано згідно з КК України, в судовому розгляді їм обрано міру запобіжного заходу тримання під вартою з можливістю внесення грошової застави від 50 тис. грн відповідно до кожного. На даний час особам загрожує покарання від 6 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного майна. По інших особах проводиться досудове розслідування і перевіряється їх причетність до скоєння даного злочину, - розповідає начальник управління протидії наркозлочинності в Тернопільській області Михайло Димида.

Відео Петро ЛЯЩИНСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео