На Тернопільщині збереглися залишки гуральні, клієнтами якої були британські королі (фото)

антонівці

Руїни стін відомої на всю Європу гуральні збереглися до сьогодні на Шумщині. Село Антонівці – столиця так званої Бандерівської республіки. По антонівецьких лісах до сьогодні є залишки криївок УПА. І хоча саме село, повернули на карту лише у 1990 році, після того як викреслила радянська влада у 1952, його славне історичне минуле не дає про себе забути.

-Гуральня в Антонівцях. До 1939 року горілку цю пили британські королі, – пише Віталій Міщук, котрий добре знає цю місцевість і принаймні у фото намагається зберегти те, чого завтра вже можемо не застати.

Воду для гуральні брали з місцевого джерела, у якому вона настільки чиста, що може кілька років стояти у пляшці і не псуватися.

-Місцеві розповідають, що колись тут господарювала… Евеліна Ганська, польська поміщиця, дружина письменника Оноре де Бальзака. Про те, що тут залишки одного з її маєтків, Віктор Миколайович чув від істориків. Ганська деякий час утримувала маєток, а потім продала. Тепер тут майже суцільні зарості. Лише ряди здичавілих височенних яблунь і груш, багато з яких уже попадали на землю, вказують на те, що первісний ліс свого часу намагалися облагородити. У глибині панського саду проглядається улоговина – колишній ставок, а поряд – 50-метрова стіна. Це, як повідомив Віктор Омельчук, «їхній спиртозавод», панська гуральня. Більшу частину викладеної з каменю споруди люди розібрали, а одна стіна встояла, – пише Вісник+К.

антонівці1
антонівці1

Фото Віталія Міщука

Вибір читачів за тиждень

Відео