Дарія Шевченко

Наступного року Тернополян чекають зміни у валютній системі

e54d2d6fe41f14879a051ebbb915dbc6

Нововведений закон «Про валюту», який набуде чинності у 2019 році передбачає певні зміни у валютній системі, які вплинуть на українців.

Платити зарплату в доларах офіційно зможуть морякам, дипломатам, консулам та іншим працівникам представництв іноземних держав. Українці ж зможуть розраховуватися валютою в таких випадках:

  • платити іноземцям (інвесторам і постачальникам);
  • переводити валюту;
  • розраховуватися за страхування життя;
  • купувати державні цінні папери.

Купюри Російської Федерації із зображеннями анексованого Криму будуть заборонені в обігу. Йдеться саме про купюри номіналом у 100 рублів.

Ще одне важливе нововведення — продавати валюту дозволять не тільки банкам і обмінникам, але і поштовим відділенням. Вони також зможуть встановлювати свій курс валют і конкурувати з фінансовими установами.

Також українці зможуть  інвестувати гроші за кордон без ліцензій. У самому законі зазначено, що отримувати дозвіл від НБУ не доведеться, єдине — про таку операцію треба сповіщати державу для ведення статистики.

- Термін обов'язкового продажу частини валютного виторгу збільшать. Зараз бізнес, який, наприклад, заробив на експорті $ 100 тис., на $ 50 тис. зобов'язаний за 180 днів купити гривні в українському банку, який отримав необхідну ліцензію. Після набуття законом чинності продати валюту можна буде в будь-якому банку, а терміни скасують. Саме це нововведення, згідно з оцінками експертів, може вдарити по гривні, - написали на сайті «Бізнес компаньйон».

Сподіваємось, що зміни у валютній системі підуть українцям лише на користь.

valyuta1
valyuta1

Фото з допису

 

Вибір читачів за тиждень

Відео