Тернополяни вчились отримувати навіть конфіденційну інформацію

8

Як отримати  конфіденційну інформацію? Навіщо потрібно мати із собою журналістське посвідчення? Що таке трискладовий тест і у чому його важливість? За отримання якої інформації потрібно платити? Коли державні структури мають право відмовити в інформації і, що у такому разі робити? Ось основні питання, які були порушені під час тренінгу по роботі із доступом до інформації.

У суботу, 8 грудня, у Коаліції ГО  «Тернопільському центрі реформ» пройшов тренінг «Запити на інформацію: як правильно оформити запит та захистити своє право на отримання інформації». Знання отримані під час тренінгу стали корисні журналістам, громадським активістам та усім, хто стикався із написанням запитів та роботою з інформаційними даними.

8
8

Тренерка, Тетяна Юзвяк, розповіла про закони, які регулюють право на отримання інформації, що таке публічна інформація, порядок доступу до інформації: «Законодавство за режимом доступу поділяє інформацію на публічну та з обмеженим доступом, яка є конфіденційна, таємна та службова. Якщо чиновники посилаються на те, що інформація конфіденційна, це не означає, що ви не маєте права її отримати. Головне правильно скласти запит та обгрунтувати вимоги щодо отримання необхідних даних».

Згідно законодавства, не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

Цікавою була інформація про трискладовий  тест, який має передувати  будь-якому обмеженню доступу до інформації з боку розпорядника. Згідно тесту розпорядник має: 1)встановити захищений інтерес; 2) перевірити шкоду від розголошення інформації; 3)перевірити суспільний інтерес і шкоду  від оприлюднення цієї інформації.

8 грудня
8 грудня

Увагу тренерка звернула на потребу у журналістському посвідченні: «Робота громадських активістів часто поєднується із журналістськими розслідуваннями, але потрібно розуміти, що перешкоджання у доступі до інформації журналістам регулююється статтею ККУ «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».

Якщо задоволення запиту на інформацію передбачає виготовлення копій документів обсягом більш як 10 сторінок, запитувач зобов'язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк. При наданні особі інформації про себе та інформації, що становить суспільний інтерес, плата за копіювання та друк не стягується.

Підсумовуючи результати тренінгу, учасниками було сформовано основні принципи, які потрібно дотримуватись при підготовці та написанні запиту:

—подавайте запити до різних розпорядників;

—звертайтесь до установи/організації/юридичної особи, а не до її керівника чи відділу;

— у запиті вказуємо всі необхідні реквізити;

— питання у запиті формувати коротко і чітко (вивчаємо діяльність розпорядника), об’ємні запити краще розділити;

— просіть надати інформацію чи документи в елекронній формі, щоб уникнути додаткових витрат на копіювання.

Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі

Довідка: Центр громадського контролю «Дій!» - проект чеської організації People in Need за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках програми «Transition Promotion Program». Проект полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, які опікуються питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади. До основних компонентів діяльності проекту відносяться: моніторинг та аналітика, адвокація, громадсько-правова просвіта, створення проактивності місцевого громадського сектору та його консолідація. Мережа на цьому етапі охоплює ключові міста в Україні, де на сьогодні цікава і динамічна громадсько-політична активність - Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ та Маріуполь (Донеччина).

Вибір читачів за тиждень

Відео