Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: «євробляхерів» просять не заважати роботі в генконсульствах

1544634928_20180619125426

Спосіб оминути розмитнення автомобілів на євро номерах згідно прийнятих законів знайшли водії. Вони стають на тимчасовий консульський облік при генконсульствах України за кордоном. Таким чином власники авто можуть перетинати кордон без розмитнення, а також перебувати з автомобілем в Україні до 60-ти днів. Про ризики, що веде за собою така схема, тернополяни можуть дізнатись на ukrinform.ua із пояснень керівника консульського відділу посольства України у Варшаві Світлани Криси.

Як зазначає консул, питання власників авто на єврономерах відволікає працівників генконсульств від більш важливих консульських дій, адже займає сьогодні 90% усіх консульських дій.

Також водії, які стають на облік, втрачають право голосувати в Україні, що може суттєво вплинути на майбутні президентські вибори. Адже цих людей автоматично вносять до списку виборців при консульській установі.

Щодня натовп із 300 осіб чекає під консульським відділом у Варшаві вже з першої години ночі, додала дипломат. Враховуючи, що за день відділ максимально може прийняти приблизно 150-160 осіб, створюється напруга і максимально ускладнюється доступ до консульської установи інших громадян України, які відвідують консульство для здійснення більш важливих консульських дій. Йдеться, наприклад, про оформлення паспортних документів, реєстрацію дітей громадянами України, оформлення свідоцтва на повернення в Україну, візових дій тощо.

Вона також звернула увагу на те, що постановка на тимчасовий консульський облік є процедурою безкоштовною. Відтак різко знизилося надходження до бюджету України від виконання консульських дій за кордоном.

Нагаєдамо, згідно нових законів про розмитнення «євробляхері» повинні оплачувати третину вартості авто за фінансову гарантію при тимчасовому ввезенні. Цього водії робити не поспішають. За даними Державної фіскальної служби України, з 26 листопада по 10 грудня 2018 року розмитнили лише тисячу автомобілів на іноземній реєстрації, від чого до бюджету перерахували 65,8 млн гривень.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео