Орест Сарматський

Ціни на картоплю оновили максимум за п'ятирічку (Агро-новини)

0802

Ціни на картоплю в Україні за листопад зросли більш, ніж на 35%, а в останній тиждень місяця вартість продукції вперше від початку сезону переросла рівень минулорічних цін. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

- Протягом всієї осені фермерам ніяк не вдавалось підняти ціни на картоплю, така ситуація виглядала доволі сумно на фоні 2-3-х кратного подорожчання інших овочевих складових «борщу» в порівнянні з минулим роком. Але з середини листопада ціни на картоплю пішли в гору і сьогодні вже досягли позначки 4,0-4,8 грн/кг (0,12-0,15 €/ кг). Така ціна, станом на початок грудня, є найвищою принаймні за останні 5 років, більш того, за підсумками листопада саме картопля стала лідером по зростанню ціни серед інших овочів «борщового набору», — повідомляють експерти.

Виробники сподіваються на укріплення тенденції до зростання, адже останні кілька сезонів ціни на їх продукцію лишались стабільно низькими. Крім стабільного скорочення внутрішнього споживання, починаючи з 2015 року, в українських виробників постійно виникали проблеми з експортом ранньої картоплі. Все це не найкращим чином відбивалось на настрої виробників, наслідком цього було поступове, але впевнене скорочення виробничих площ в комерційному сегменті, додають спеціалісти.

Як створити прибутковий біоенергетичний проект

1101 (Copy) (1)
1101 (Copy) (1)

Воркшоп «Розвиток біоенергетичного бізнесу та інвестицій в Україні. Обмін досвідом для підготовки прибуткових проектів» відбувся у Києві 22 листопада 2018 р. Захід був організований Голландським консорціумом «Partners in Business Biobased Energy Ukraine» (PIB), Посольством Королівства Нідерландів в Україні, Держенергоефективності України, ГС.
- Біоенергетична асоціація України» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу, - повідомляють організатори.
Воркшоп зібрав близько 100 учасників, серед яких представники аграрних компаній, наукових інститутів, бізнесу тощо.
- Для України важливо  відкрити додаткові шляхи для інвесторів біоенергетичних проектів. Оскільки будь-який проект це можливість для інвестора заробити гроші, а для України це додаткові робочі місця, надходження та, в першу чергу, заміщення природного газу та бензину (для довідки: у 2017 році Україна заплатила 3,8 мільярда доларів США за імпортований природний газ), — зазначив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук.

Вибір читачів за тиждень

Відео