Тернополяни дізнались, як звучить сучасна українська камерна музика

DSC_4349

Цими днями в обласній філармонії камерний оркестр представив програму «Українська сучасна музика». На прес-конференції перед концертом була нагода поспілкуватися з диригенткою оркестру й авторкою задуму Христиною Павлик, співачкою та дослідницею автентичної пісні Уляною  Горбачевською та композиторкою Марією Олійник.

Пані Христина розповіла, що задум створити концерт із творами українських композиторів виник давно. Адже їхня творчість загалом мало відома слухачам. Програму склали  композиції Марії Олійник, Мирослава Скорика, Юрія Ланюка, Олександра Козаренка, Віктора Камінського, Тараса Ященка. Їхня музика сучасна, легка для сприйняття, високопрофесійна.

— Мене зацікавила творчість Марії Олійник, тому дуже рада, що вона відгукнулась на пропозицію співпраці. Зокрема, на концерті прозвучить її твір, присвячений Тарасові Ященку. Цей композитор помер рік тому, залишивши після себе дуже цікаву музику. Це творець високого рівня, але, на жаль, про нього знає дуже мало людей.

DSC_4355
DSC_4355

Пані Марія доповнює:

— Це дуже яскрава та легко зроблена музика. Мене дивувало, чому його не знають в Україні, чому його музику не виконують. Смерть Тараса Ященка не викликала жодної реакції… І ось нарешті його починають згадувати, а його музика звучить. У мене іноді складається таке враження, що ми просто топчемось по талантах. Ми їх не зауважуємо. Тому час від часу треба дивитись, хто є ще живий.

Кілька спільних пісень із оркестром підготувала Уляна Горбачевська. Це не перша співпраця вокалістки й композиторки. Пані Марія розповідає:

— Ми з Уляною познайомились в 2017 році. Тоді Уляна мала ідею написати оперу, присвячену Василю Сліпаку, а я планувала присвятити йому композицію. Коли розповіли одна одній про задумки, зрозуміли, що в нас подібне бачення. Так розпочалась наша співпраця, нині маємо кілька спільних проектів, серед них цей.

DSC_4365
DSC_4365

Уляну Горбачевську передовсім цікавить сучасний розвиток автентичної народної пісні:

— Для того я мандрую різними територіями – співпрацюю з джазовими музикантами, імпровізаторами авангарду, експериментую з хорами та ансамблями. В певний момент я зрозуміла, що мені цікаво попрацювати на території академічної музики.

DSC_4369
DSC_4369

Анна ЗОЛОТНЮК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео