Орест Сарматський

Рентабельність вирощування гороху впала до 10% (Агро-новини )

1701 (Copy)

У 2016 р. рентабельність гороху склала майже 80%, перевищивши показники основних польових культур. Але вже наступного року рентабельність впала до 10%. Про це розповів генеральний директор компанії «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов, передає SuperAgronom.com.

За його словами, у 2018 р. ціни на горох вперше в Україні опустилися нижче цін на пшеницю. У квітні його продавали по 6 тис. грн/т.

Втім, вже з вересня експортні ціни на умовах СРТ-порт, за даними Сергія Феофілова, зросли до $240/т. Це сталося на тлі зниження врожаю через несприятливі погодні умови.

Нове покоління фахівців з України тікає за кордон

1702 (Copy)
1702 (Copy)

Завдяки освітнім програмам, що створює бізнес, в Україні формується нова генерація фахівців, що здобули необхідні professional skills. Проте, на них зростає попит не лише з боку вітчизняних роботодавців, а й з боку іноземних. Такою думкою ділиться спеціаліст з аналітичного департаменту Української аграрної конфедерації Наталія Зарицька, повідомляє Agro.guide.

За всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями та напрямами підготовки, пов’язаними з агробізнесом, університети, академії, інститути готують значно більшу кількість фахівців (90%), ніж коледжі, технікуми та училища. Хоча останні, як правило, сприяють більш ґрунтовному формуванню практичних навичок у студентів.

Наталія Зарицька також звертає увагу на зниження якості освіти. По-перше, система вищої освіти через свою консервативність не встигає вчасно реагувати на зміни і виклики сучасного світу. Інша причина — застаріла матеріально-технічна база у ВУЗах. Внаслідок цього випускники не мають необхідних для сучасних тенденцій знань, умінь і навичок та повинні наздоганяти прогалини за рахунок участі у програмах стажувань, проходженні курсів, навчанні в агрошколах, агроінкубаторах, які ініціює бізнес.

Такі програми дають результат. Поступово в Україні формуються фахівці з необхідними professional skills. Але їх також цінять іноземні компанії, про що свідчить відтік кадрів за кордон.

Вибір читачів за тиждень

Відео