Тамара Коблик

18 грудня в історії Тернопільщини

18

Цього дня народилися:

Гулин Назар ( 1970, Тернопіль – 24. 02. 2003, Львів) – живописець і графік.

Gulin Nazar Petrovich
Gulin Nazar Petrovich

Двулят Сергій (1975, м. Тернопіль) - майстер спорту України міжнародного класу з веслування на байдарках і каное, багаторазовий чемпіон України. Переможець III етапу Кубку Світу в м. Познань (Польща). Виступав за спортивне товариство «Україна». Тренер з веслування на байдарках і каное у Греції.

Завадович Роман (1903, Славна, Зборівського району — 31 травня 1985, Чикаго, США) — український письменник, журналіст, редактор, культурно-освітній діяч, педагог. Криптоніми, псевдоніми: М. М., Роман зі Славної, Фортіссімо, Роляник, Володимир Переяславець, М. Мамороський та інші.

Zavadovich Roman Mihaylovich
Zavadovich Roman Mihaylovich

Курилович Віталій (1973, м. Тернопіль — 29 травня 2014, м. Слов'янськ Донецької області) — український військовий, майор. Начальник групи бойової та спеціальної підготовки.

Курилович_Віталій_Іванович
Курилович_Віталій_Іванович

Цей день в історії Тернопілля:

18 грудня 1941 року – нацисти вивезли в ліс і знищили близько 1200 бережанських євреїв.

18 грудня 1942 року - у м.Івано-Франківськ помер педагог, гімназійний професор, співробітник державного секретаріату освіти і віросповідання ЗУНР, уродженець Підволочищини Петро Мороз.

18 грудня 1955 року - почала працювати Чортківська дитяча бібліотека.

18 грудня 1984 року – в Афганістані загинув уродженець с.Шупарка Борщівського району Микола Жупник. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти.

18 грудня 2008 року – на Львівщині помер громадський діяч, літератор, публіцист, виходець з Тернопільщини Олесь Ангелюк. 15 квітня 1943 заарештований НКВС та засуджений на 10 років таборів за «агітацію з метою приєднання Ставропілля і Кубані до України». Звільнений 1953 року. Від грудня 1982 жив у Тернополі, працював конструктором на заводі залізобетонних конструкцій. Був членом літоб'єднання при обласній організації СПУ, ТУМ, «Меморіалу», Крайової ради НРУ.

18 грудня 2008 року - Верховна Рада України підтримала подання голови Тернопільської облдержадміністрації Юрія Чижмаря та призначила на 15 березня 2009 року позачергові вибори до Тернопільської обласної ради.

За рекомендацією Економічної і Соціальної Ради (рішення 2000/288 від 28 липня 2000 року) Генеральна Асамблея ООН проголосила 18 грудня Міжнародним днем мігранта.

Цього дня в 1990 році була прийнята Міжнародна конвенція про захист прав всіх трудящих-мігрантів і членів їх сімей. Асамблея підкреслила необхідність прийняття подальших заходів для забезпечення дотримання прав людини та основних свобод всіх мігрантів.

Міжнародне співтовариство має приділяти більше уваги значній кількості мігрантів, що опинилися в скрутному становищі далеко від дому і які потребують допомоги і захисту.

Відповідно до оцінок, кожен тридцять п’ятий житель планети є мігрантом, що живе і працює за межами своєї країни. Мігранти є серед населення всіх країн.

den_migranta
den_migranta

Сьогодні, 18 грудня, відзначається День арабської мови, який святкується з 2010 року.

Тоді, напередодні Міжнародного дня рідної мови департамент ООН зі зв'язків з громадськістю запропонував заснувати власне свято для кожної з шести офіційних мов організації. Передбачалося, що ця ініціатива служитиме зміцненню міжкультурного діалогу та розвитку багатомовного світу.

Для Дня арабської мови в міжнародному календарі обрали дату 18 грудня. У цей день в 1973 році Генеральна асамблея ООН включила арабську мову в число офіційних і робочих мов Організації об’єднаних націй.

Сьогодні кількість людей, що говорять арабською і її варіантами, становить близько 300 мільйонів чоловік. Для понад 240 мільйонів з них арабська є рідною, ще близько 50 мільйонів осіб вживають її як другу мову.

У релігійному контексті класична арабська є мовою Корану, вона використовується прихильниками ісламу по всьому світу (кількість мусульман перевищує 1,5 мільярда осіб).

Протягом століть арабська мова постійно змінювалася – в основному це стосувалося вимови голосних звуків. Втім, на письмі ці зміни майже не позначилися, тому що короткі голосні звуки зазвичай в тексті не пишуться (виняток становить Коран).

Сьогодні класичну або, як її прийнято називати, високу арабську не можна назвати мовою спілкування – в розмовній мові вона не використовується. Зате вживається на письмі – при видавництві книг і навіть сучасних газет.

У науковій і технічній літературі при нестачі термінів використовують французьку (в Тунісі, Марокко та Алжирі) або англійську (в інших арабських країнах) мови. Відомо, що в Туреччині перша друкована книга з арабським шрифтом була видана в 1729 році.

Арабська мова входить до числа офіційних і робочих мов Генеральної асамблеї та деяких інших органів ООН. Вона є офіційною мовою всіх арабських країн, а також однією з офіційних мов в Ізраїлі, Еритреї, Чаді, Сомалі і Джібуті.

arabsky
arabsky

Щорічно 18 грудня професійне свято відзначають працівники органів реєстрації актів цивільного стану.

Історія цього органу виконавчої гілки влади сягає 1722 року, коли Петро I встановив обов'язкову реєстрацію народження у православного населення. Саме тоді була введена система метричних книг. Вони були основним документом реєстрації актів народження, хрещення, одруження і смерті, і заповнювалися ці книги священиком, який і виконував всі пов'язані з цим обряди.

Днем утворення органів РАЦС України вважається 18 грудня 1917 року, коли був прийнятий «Декрет про цивільний шлюб, про дітей і ведення книг актів стану», який визнавав офіційний статус шлюбу лише при його реєстрації у відповідних державних органах, якими і стали РАЦСи. Хоча повне право на своє існування органи РАЦС отримали 4 січня 1918 року. У цей день була видана «Інструкція», яка затвердила за собою створення Відділів записів шлюбів і народжень при волосних, повітових і міських управах. З того часу церква перестала виконувати обов'язки по запису відомостей. Всі архіви метричних книг були передані на зберігання відділам РАЦС.

Емоційні та важливі події життя українців так чи інакше пов’язані з РАЦСом: зміна імені, прізвища або громадянства, одруження, народження, усиновлення, пошуки даних в архівах, розлучення, смерть. Працівники відділів РАЦС не тільки юристи, а й психологи, котрі мають і вислухати, і поспівчувати, і допомогти.

138.png
138.png

Іменини сьогодні святкують Сава, Гурій, Анастасій, Захар.

Вибір читачів за тиждень

Відео