Віра Олександрович

Тернопільщина: успіх більше залежить від команди, ніж від грошей (фото, відео)

Успішними часто є саме ті громади, де є дружна і фахова команда менеджерів, готових до змін і впровадження новацій. Кількість надходжень до казни й фінансові можливості тоді ключової ролі взагалі не грають.

Саме такий висновок зробили експерти після впровадження кількох проектів в уже діючих об’єднаних територіальних громадах, або ж ОТГ.

Основне2
Основне2

Про розвиток громад Тернопільщини та сусідніх регіонів у місцевому прес-клубі 17 грудня звітували троє експертів: керівник ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» і менеджер проекту «Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики» Максим Черкашин, його заступник Рустам Ергешов і менеджерка проектів ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» і проекту «Децентралізація в дії: підтримка розробки дорожніх карт для місцевих громад» Ірина Масло.

- Ми зосередилися на навчанні як представників органів місцевого самоврядування, так і активістів, - пояснює Максим Черкашин. – Адже і тих, і тих треба вчити, як активізувати місцеву громаду.

Власне, вони представили представникам місцевих ЗМІ звіт про свою діяльність протягом 2018 року у напрямку втіленні децентралізації в Західному регіоні.

Виявилося, упродовж 2018-го активісти допомагали впроваджувати одразу три важливих проекти: «Школа локальної демократії», «Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики» і «Децентралізація в дії: підтримка розробки дорожніх карт для місцевих громад». Причому до другого – приєдналися відразу 10 громад, причому не лише із Тернопілля.

- У кожній ОТГ обирали зручні для них форми участі громади. Головною умовою було успішне вирішення важливих справ, - додає Максим Черкашин. – Найпопулярніші інструменти: програма «Громадський бюджет» і громадські слухання, а також – молодіжна рада.

Черкашин
Черкашин

Наприклад, за словами експерта, дуже потужно працює молодіжна рада у Теребовлі. Вони відомі на всеукраїнському рівні. Натомість у Вишнівецькій ОТГ креативно підійшли до відбору проектів, що отримають кошти із громадського бюджету.

- Під час реалізації другого проекту у нас пройшли навчання і фактично самі стали тренерами 17 людей, які тепер є справжніми фахівцями із молодіжної політики, - додає Рустам Ергешов. – Бюджет цієї програми становив 355 тис. 280 грн.

Ергешов
Ергешов

Під час реалізації останнього проекту, приміром, експерти допомагали об’єднаним громадам проаналізувати свої стратегії розвитку і напрацювати конкретні рекомендації з удосконалення цих документів. Цю ідею активно підхопили в об’єднаних територіальних громадах із центрами у Байківцях, Вишнівці, Заводському, Підволочиську та Шумську.

Щоб наочно продемонструвати свою діяльність і успіхи громад, активісти підготували спеціальну презентацію. Там також чітко вказані партнери, донори й фінансові ресурси, надані ними на втілення всіх згаданих ідей у місцевих ОТГ.

Для того, аби легше ділитися досвідом успішних практик, експерти оформили спеціальний довідник. Ним, за бажання, можуть скористатися в інших ОТГ.

До речі, тепер експерти зосередилися на розробці нового проекту, який допоможе інтегрувати жителів 8-ми сіл Зборівського району у Тернопільську міську ОТГ (про це також читайте ТУТ прим.).

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео