Оксана Бучко

Як тернополянам правильно укласти договір довічного утримання

34434891_897938613726353_7906508443693875200_n (1)

Попіклуватися про свою старість можна різними способами: отримати гарну пенсію, розраховувати на допомогу дітей або укласти договір довічного утримання. Як правильно оформити останній варіант, розповідають у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області.

Цивільним кодексом України встановлено, що за договором довічного утримання одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме, яке має значну цінність, взамін на довічне матеріальне забезпечення у вигляді житла, харчування, догляду і необхідної допомоги.

Сторонами в договорі довічного утримання є відчужував та набувач. Відчужувачем може бути фізична особа незалежно від віку та стану здоров’я. Набувачем майна може бути фізична або кілька фізичних осіб та юридична особа, яка здатна і може надати відчужувачеві обумовлене договором матеріальне забезпечення.

Договір довічного утримання укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню. Також, договір підлягає обов’язковій державній реєстрації якщо предметом договору є нерухомість.

Предметом договору може бути:

  • Квартира або її частина;
  • Житловий будинок або його частина;
  • Інше нерухоме майно (садовий будинок, дача, земельна ділянка, гараж, нежитловий будинок та ін.);
  • Рухоме майно, що має істотну цінність (транспортні засоби, цінні папери, антикварні речі, коштовності, обладнання та ін.).

У договорі довічного утримання відчужував може визначити всі види матеріального забезпечення та догляду, якими набувач має забезпечувати першого. При виникненні потреби забезпечити відчужувача іншими видами матеріального забезпечення та догляду, які не були конкретно визначенні в договорі, спір має вирішуватися відповідно до засад справедливості та розумності. У разі смерті відчужувача, набувач зобов’язаний поховати його, навіть якщо це не було передбачено договором. Якщо частина майна відчужувача перейшла до його спадкоємців, витрати на його поховання мають бути справедливо розподіленні між ними та набувачем.

У разі неможливості подальшого виконання фізичною особою обов’язків набувача за договором довічного утримання статтею 752 Цивільного кодексу України передбачена можливість заміни такого набувача з підстав, що мають істотне значення.

Обов’язки набувача можуть бути передані за згодою відчужувача члену сім’ї набувача або іншій особі за їхньою згодою. Відмова відчужувача у наданні згоди на передання обов’язків набувача за договором довічного утримання іншій особі може бути оскаржена до суду. В такому випадку суд бере до уваги тривалість виконання договору та інші обставини, які мають істотне значення.

За спільною згодою набувача та відчужувача річ, яка була передана за договором довічного утримання, може бути замінена на іншу річ. У цьому разі обсяг обов’язків набувача може бути за домовленістю сторін змінений або залишений незмінним.

Набувач не має права до смерті відчужувача продавати, міняти, дарувати майно, передане йому за договором, укладати щодо нього договір застави, передавати у власність іншій особі на підставі іншого правочину.

Стаття 755 Цивільного кодексу України передбачає, що договір довічного утримання може бути розірваний за рішенням суду:

1) на вимогу відчужувача або третьої особи, на користь якої він був укладений, у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов'язків, незалежно від його вини;

2) на вимогу набувача.

У зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням набувачем обов’язків за договором, відчужувач набуває права власності на майно, яке було ним передане, і має право вимагати його повернення. Розірвання договору у зв’язку з неможливістю його подальшого виконання набувачем з підстав, що мають істотне значення, суд може залишити за набувачем право власності на частину майна, з урахуванням тривалості часу, протягом якого він належно виконував свої обов’язки за договором.

Зі смертю відчужувача договір довічного утримання припиняється.

Інформацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області за матеріалами Кременецького місцевого центру з надання БВПД.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео