Віра Олександрович

Тернопіль: про інтеграцію сіл до міської громади і сварку між депутатами (фото, відео)

Президія

Вектор розвитку Тернопільської міської громади на кілька наступних років визначили депутати сьогодні, 19 грудня.

Сталося це, завдяки ухваленню кількох соціальних програм, а також у результаті старту об’єднавчих процесів, передбачених децентралізацією і адміністративно-територіальною реформою в Україні. Зокрема, кількох старост – представників 8-ми сіл Зборівського району депутати погодилися ввести до складу виконавчого комітету Тернопільської міської ради.

Депутати7
Депутати7

Нагадаємо, 31-шу сесію Тернопільської міськради перенесли на 19 грудня через робочий візит Президента, який відбувся напередодні. Завершилося засідання о 14.42. Причому депутати від 9.10 встигли відлучитися на кілька перерв і ухвалити чимало питань (читайте ТУТ і ТУТ – прим.). Адже на розгляд політикам запропонували важливі пункти про міський бюджет-2019, оренду комунального майна, землю і навіть – власний Кодекс етики.

Фактично, сесія була підсумковою у 2018-му, адже цього року вони уже навряд чи зустрінуться. Депутати, насамперед, заслухали звіти про виконання програм міста на цей рік і розглянули проекти таких же документів - на наступний. До переліку, зокрема, потрапили програми: «Здоров’я тернополян» за 2016-2018 рр., «Про запобігання соціальному сирітству, дитячій безпритульності і бездоглядності», а також «Про використання та охорону земель у Тернополі» тощо.

https://youtu.be/KItWarc13i0

Варто зазначити, що чимало сьогоднішніх рішень були пов’язані із тим, що вже із наступного року у всіх документах фігуруватиме на просто місто Тернопіль, а Тернопільська міська об’єднана територіальна громада. І це довелося врахувати в усіх перспективних документах, дбаючи про інтеграцію 8-ми сіл Зборівського району, які дали дозвіл на вступ до МТГ («Терен» про це писав ТУТ і ТУТ – прим.).

Найперше на це звернули увагу при прийнятті «Програми соціально-економічного розвитку на 2019-2020 рр.». Окрім іншого, відповідні зміни врахували у «Програмі розвитку малого і середнього підприємництва», а також – у програмі «Здоров’я громади», програмі земельних відносин та інших.

Шумада
Шумада

Звісно ж, депутати затвердили «Кодекс етики депутатів міськради». Цим документом вони фактично визначили, яким має бути депутат, яких норм і прав він має дотримуватися перед громадою, а також - якими моральними пріоритетами керуватися. Причому саме на цьому засідання виник привід вперше притягнути одного із обранців тернополян до відповідальності за наклеп. Це попросив зробити секретар міської ради Віктор Шумада після чергової репліки на свою адресу від Тараса Білана – із тієї ж, до речі, фракції БПП. Конфлікт між ними триває уже давно, причому досі все обходилося словесною «перепалкою».

Білан
Білан

Традиційно на сесії розглянути багато земельних питань. Втім, далеко не всі ухвалили. Так, чимало пунктів отримували під час голосування від 1 до 5-ти голосів «за». І таку картину присутні спостерігали не вперше. До того ж, не обійшлося без курйозу. Депутат Володимир Гринда зауважив, що у порядку денному багато питань, що стосуються земельних відносин у місті, а земельної комісії, що мала б давати свій висновок з цього приводу, досі не утворили (про таку новацію «Терен» писав ТУТ – прим.).

https://youtu.be/MD2-pzrvlKQ

Але реакції на репліку представника ВО «Батьківщини» у залі не було. Міський голова Сергій Надал пообіцяв пояснити все Володимиру Гринді згодом, причому – особисто. Про інші цікаві речі, що відбулися на засіданні, читайте на «Терені» згодом.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео