Орест Сарматський

Криза на ринку меду протримається не менше двох років (Агро-новини)

0401 (Copy)

Криза на ринку меду протримається 2-3 роки, не менше. 

Таку думку висловив Володимир Очколаз, директор «Українського центру меду», передає agroday.com.ua

– А в 2016-2017 рр. Україна запропонувала на зовнішньому ринку меду значно більше, ніж раніше, – і його експортна ціна впала. Тепер вона знижується три роки поспіль, – цитує експерта agroinsider.

Медові трейдери, намагаючись експортувати побільше продукції, постійно знижували ціни. Але не врахували, що певна межа виявиться для пасічників неприйнятною.

Головною помилкою 2017-18 рр. було те, що п’ять великих компаній-експортерів, що займають 50-60% ринку, захотіли його монополізувати. Вони обійшли німецьких та інших посередників. Але щоб вийти до кінцевого споживача, треба було знизити ціну. Опустивши її нижче тієї, яку пропонували компанії Бельгії, Франції, Польщі, вони знизили ціну реалізації, але не обговорили це з бджолярами, – розповідає директор «Українського центру меду».

Зараз, вважає він, учасникам ринку треба зібратися і домовитися, як бути далі.

Держава винна фермерам 27,6 млн грн, нардеп

0402 (Copy)
0402 (Copy)

Це ті кошти, які мають отримати представники приватного сектору та представники спеціалізованих господарств за знищенне через вірус африканської чуми свиней поголів'я. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат Сергій Тригубенко.

– Внаслідок вірусу АЧС (африканська чума свиней) лише поточного року в Україні було знищено 32 тис. голів свиней.При цьому, фермери так і не отримали від держави належних їм компенсацій, – зазначив політик.

Зокрема, за даними Держпродспоживслужби, представники приватного сектору мають отримати 5,3 млн грн. Але, станом на 21 грудня, таким підприємствам виплатили тільки п'яту частину – 1,6 млн грн.

– Представники ж спеціалізованих господарств мають отримати компенсації за збитки, завдані АЧС, у розмірі 23,9 млн грн. Втім, поки що, жоден з них не отримав ані копійки, – додав Тригубенко.

За його спостереженнями, кризові явища в сегменті почали проявлятися ще в 2015-16 рр.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео