Орест Сарматський

Тернопільщина ще не може оговтатися від того, що тепер буде надовго (фото)

Заставка-ціни (Copy)

Подробиці про те, що зміниться з 1 січня.

Новий рік для мешканців Тернопільщини як і для всіх жителів України розпочався не тільки із підвищення мінімальної заробітної плати на 450 грн та зростанням пенсій для окремих пенсіонерів, але й з інших новацій, про які повідомляє BBC.

Новий кошторис для тих, хто у погонах і для тих, хто їх носив

Гроші
Гроші

У цьому році підвищуються зарплати військовим та правоохоронцям.

Так, грошове забезпечення військових зросте на третину. Це дозволить, наприклад, контрактнику, отримувати щомісяця від десяти тисяч гривень.

Окрім цього, збільшується мінімальна пенсія для майже 2 млн тих українців, хто старший за 65 років і мають трудовий стаж від 30 років (жінки) та 35 років (чоловіки). Підвищення сягатиме 172 грн.

Листи дорожчі, бандеролі – довші

Підвищується вартість доставки листів – до 14 відсотків.

Вартість пересилання простих бандеролей до 3 кг залишиться на рівні минулого року. Змінюються розміри бандеролі на 20 см, за довгою стороною - до 70 см

Субсидії стануть «жими грішми»

субсидіїї (Copy)
субсидіїї (Copy)

Співвітчизники, які тепер звертатимуться за комунальними субсидіями отримуватимуть їх вже «живими грошима». На виплату субсидій «живими грошима» у бюджеті виділено 20 млрд грн.

Кошти надходитимуть на спеціальний рахунок отримувача субсидії в «Ощадбанку».

Нехай живе «монетизація!

Передбачаєтсья, що з 1 травня субсидії «живими грошима» отримуватимуть ті, хто користується ними певний час і не припиняють отримувати їх і влітку. А вже з 1 жовтня усі субсидії повинні бути монетизовані.

Буле тепло, правда, дороге

тепло (Copy)
тепло (Copy)

Вже зросли тарифи на тепло для населення, що, у свою чергу, призведе до подорожчання опалення і гарячої води.

Середнє підвищення тарифу на теплову енергію для населення буде 16,6% - до 1 253,5 грн за одну Гкал.

Електроенергія одна, а компаній - дві

Тепер за електрику треба буде платити двом компаніям - тим, що її розподіляють, і тим, що постачають. Договір споживача з оператором розподілу стосуватиметься переважно технічних параметрів потужності, напруги електричних мереж, підключення і відключення від послуги. Зауважимо, перші платіжки із розділеною платою за електрику з окремими рядками за послуги розподілу і за послуги постачання електроенергії - споживачі отримають у лютому.

Няня не проста, а муніципальна

няня (Copy)
няня (Copy)

Відтепер почне діяти нова соціальна програма - «муніципальна няня», за якою батьки отримуватимуть відшкодування плати за послуги догляду за дитиною до 3 років у розмірі прожиткового мінімуму на дітей до 6 років. Цей прожитковий мінімум становитиме 1626 грн, а до кінця року зросте до 1779 грн.

А для того, щоб отримати гроші від держави, батьки мають самі обрати няню, укласти з нею угоду про офіційне працевлаштування, а на кінець року надати документи на відшкодування.

Ліки: сьогодні в хаті, завтра – в аптеці

ліки (Copy)
ліки (Copy)

До аптек можна буде повертати ліки, якщо вони не були розпаковані.

Коли аптека отримуватиме повернені ліки, вона має перевірити, чи не були вони відкриті, що вони не були використані, що не була пошкоджена упаковка. Тоді це не несе жодної загрози, і ліки можуть бути повернуто.

Куріння шкодить і здоров’ю, і кишені

тютюн (Copy)
тютюн (Copy)

Згідно із Податковим кодексом, з 1 січня цього року відбудеться чергове зростання акцизу на тютюн - на 20%. За півроку - у липні - акциз зросте ще на 9%.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео