Орест Сарматський

Дожилися. Україна почала імпортувати столовий буряк з Польщі (Агро-новини)

0601 (Copy)

Ще напередодні новорічних свят Україна розпочала імпортувати столовий буряк з Польщі. Сьогодні на гуртових ринках країни польський буряк коштує 10,5-11 грн/кг (€0,34-0,35/кг). Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

Така ж сама ціна і на український якісний буряк, втім, його пропозиція обмежена. Як повідомляють у гуртових компаніях, імпортний буряк якісніший за український.

На гуртових ринках також є пропозиція столового буряку і 9-9,5 грн/кг (€0,29-0,3/кг), але це переважно некондиційна продукція від вітчизняного виробника.

Гуртові компанії та роздрібні покупці надають перевагу більш якісній і,відповідно, дорожчій продукції і саме це стимулює імпорт.

Станом на кінець календарного року і кінець першого півріччя овочевого сезону, ціни на буряк в Україні вже формуються по імпорту, хоча в попередні т.з. «дефіцитні» роки ми починали масово імпортувати буряк тільки в кінці зими, — повідомила керівник інформаційного центру «Інфо-Шувар» Тетяна Гетьман.

На її думку, зменшення пропозиції української продукції і, відповідно, потреба в імпорті вже у грудні пов’язана не тільки із зменшенням власного виробництва. А і з тим, що фермери, враховуючи досвід попередніх років, притримують буряк.

У грудні буряк став лідером за темпами подорожчання серед інших овочів борщового набору, протягом місяця ціни на нього зросли в 1,5 рази. В порівнянні з минулим роком, український буряк подорожчав в 2,5 рази.

В Польщі сьогодні буряк коштує по 0,15-0,18€/кг, тобто на 65-75% дешевше від українського буряка.

Українці спожили рекордну кількість курятини

Попит на куряче м'ясо в Україні зростає: в жовтні його внутрішнє споживання перевищило 100 тис. т.

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua повідомив виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко.

- Загальнорічний попит на м'ясо птиці хоч і росте (+2% за 10 місяців), але він обумовлений на сьогодні зменшенням споживання інших видів м'яса через вищу ціну, а не зростанням доходів населення та загального споживання м'яса, — пояснює Сергій Карпенко.

За його словами, з початку року споживчі ціни на м'ясо птиці зросли лише на 7%, що найменше серед усіх видів м'яса.

0602 (Copy)
0602 (Copy)

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео