Орест Сарматський

Бджолярі встановили три рекорди (Агро-новини)

0701 (Copy)

Спілкою пасічників України в 2018 році встановлено три рекорди, які зафіксовані у Книзі рекордів України.

Про це повідомив президент Спілки пасічників України Володимир Стретович під час IX з'їзду спілки, пише agroportal.ua.

– Два рекорди належать волинській організації «Ройовий стан»: це найбільший пам'ятник бджолі, встановлений у селищі Маневичі, і найбільша воскова свіча, яка на початку грудня прикрашала головну площу Луцька. Третій рекорд – найбільший торт-медовик випекли кулінари Рівненщини з допомогою місцевої спілки пасічників, – зазначає Володимир Стретович.

За його словами, також було започатковано фестиваль молодого меду і турнір для учнів «Юний бджоляр».

Україна – у ТОП-3 експортерів волоських горіхів

0702 (Copy)
0702 (Copy)

В Україні торік зібрали понад 120 тис. тонн волоських горіхів. За обсягами валового збору – це третє місце у світі після Китаю та США. Про це повідомляє 24tv.ua.

Отримати врожай майже на чверть більший від торішнього вдалося завдяки сприятливим погодним умовам та збільшенню горіхових садів.

За оцінками експертів, за правильного підходу до цього бізнесу рентабельність може сягати 180%.

– Багато підприємців вважають досить вигідним вирощувати цю культуру. Минулого року площа горіхових садів, саме під волоським горіхом, була 18,3 тисячі гектарів. В цьому році площа зросла десь на 3% – до 18,9 тисячі гектарів, – зазначила аналітик Української аграрної конфедерації Неля Онищенко.

За свою гарну якість український горіх зазвичай неабияк цінувався за кордоном, зокрема, в країнах ЄС, Туреччині та на Близькому Сході. Але через торговельні війни США та Китаю, обмеження експорту, волоський горіх із Піднебесної заполонив європейський ринок. Конкуренцію дешевим імпортом становлять Казахстан і Молдова. Відтак світові закупівельні ціни знизилися до 5 доларів за кілограм. Проте, за словами експертів, з нового року вартість цього продукту традиційно почне зростати.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео