Тамара Коблик

8 січня в історії Тернопільщини

Wedding Bouquet Winter New Flowers for January Wedding 20 Beautiful

Цього дня народилися:

Курбас Роман (1883, с. Старий Скалат, Підволочиський район (або [[Куропатники (Бережанський район) Тернопільська область — після червня 1944 (або близько 1932, Стрий) — український правник, громадський і політичний діяч. Доктор права (1911). Дядько (стрийко) Леся Курбаса.

Кучеренко Анатолій (1942, с. Семенівка, нині смт однойменного району Полтавської області) — український господарник. Депутат Тернопільської обласної ради (1984—1994). Заслужений працівник сфери послуг України (2002). Лауреат Всеукраїнської програми «Лідери регіонів» (2002). У 1998 - 2002 роках - Тернопільський міський голова.

kucherenko1
kucherenko1

Приймак Василь (1983, с. Білокриниця Зборівського району – 22 травня 2015 під Луганськом (за іншими даними — під Красноармійськом Донецької області) - сержант 66-го військового мобільного госпіталю, що був відкритий у Донецькій області. Служив у ЗСУ за контрактом 12 років. Неодружений. Загинув від кулі снайпера, коли з іншим військовим йшов на пост. Похований у рідній Білокриниці 27 травня. Залишилися батьки та дві сестри.

Приймак Василь Ярославович.jpg

Цей день в історії Тернопілля:

8 січня 1638 року – помер власник Тернополя Томаш Замойський. Чоловік Катаржини Острозької. Походив з давнього і знатного руського роду, який окатоличився. Дбав про захист і розбудову Тернополя - перебудував і зміцнив замок, укріпив міські мури. Були відновлені брами і церкви міста після нападу кримчаків. Надав привілей кравецькому цеху міста на створення озброєного загону для охорони замку. Після несподіваної смерті Замойського його дружина знову стала єдиною власницею Тернополя.

8 січня 1970 року - Міністерство промислового будівництва УРСР, об'єднало Тернопільський облбудтрест із трестом «Цукробуд», утворивши при цьому Тернопільське управління будівництва. До його складу увійшли 13 організацій.

8 січня 1975 року – в Тернополі помер Герой Радянського Союзу, капітан запасу Іван Адушкін. Відзначивсь у боях за Збараж, Великі Бірки, Гусятин, Чортків, Заліщики. Від 1945 працював на Тернопільщині: в автотресті у Чорткові; 1953-1971 - начальник Тернопільського облавтотресту.

8 січня 1996 року – в Канаді помер український громадський діяч, уродженець Бережанщину Микола Бартків. Генеральний секретар Ліги українців Канади. Член ОУН, Українського державницького фронту, дирекції видавництва «Гомін України», Товариства колишніх вояків УПА. Один із організаторів і виховник СУМ.

8 січня 2001 року - ординарій Бучацької єпархії владика Іриней Білик ЧСВВ освятив новий парафіяльних храм в с.Улашівці Чортківського району.

8 січня  2007 року – на Підгородньому цвинтарі Тернополя поховали композитора, режисера Анатолія Горчинського.

На наступний день після свята Різдва Христового, 8 січня за новим стилем, православний світ відзначає важливе свято - Собор Пресвятої Богородиці.

29a7c2bcfab5c3a28d85ead3925
29a7c2bcfab5c3a28d85ead3925

У народі колись вважалося, що свято 8 січня для жіноцтва навіть важливіше, ніж Різдво Христове, оскільки пов'язане з Матір'ю Божою. У народі вірили, якщо вагітна жінка чи її чоловік, навіть через крайню необхідність, працюватимуть у цей день, то у них дитина народиться з фізичними вадами – шестипала, безпала або з пальцями, які зрослися.

На Богородицю починали колядувати жіночі ватаги. Люди відвідували бабів–повитух, причащали їх вечерею, а також справляли обіди та панахиди за померлими. Бо існує повір'я, що у ніч на 8 січня всі небіжчики сходяться до храму і їм правлять службу покійні священики.

Також за церковим календарем 8 січня вшановують мученика Євфимія, преподобного Костянтина, преподобного Євареста та ікони Божої Матері, що називаються «Трьох Радостей», «Милостива» і «Блаженна Утроба».

8-01
8-01

Іменини сьогодні святкують Юхим, Костянтин.

Вибір читачів за тиждень

Відео